Deca sa SEND zaslužuju autentično uključivanje u učionicu stranih jezika

Deca sa SEND zaslužuju autentično uključivanje u učionicu stranih jezika

Učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama i smetnjama u razvoju (SEND) treba dati jednake mogućnosti da uče jezike, tvrdi se u novom izveštaju.

Anegdotski dokazi sugerišu da su deca sa SEND često uklonjena sa časova jezika, jer se predmet percipira kao „težak“, pretpostavka koja je dodatno pogoršana trendovima sa izborom predmeta GCSE. Umesto povlačenja dece sa dodatnim potrebama iz učionice stranih jezika, treba im omogućiti da napreduju u njoj.

Dokazi pokazuju da učenje novih jezika može biti moguće i od velike koristi za mnogu decu sa razvojnim razlikama, poteškoćama u učenju i nizom dodatnih potreba.

Učenjem stranih jezika razvija se jezička svest učenika, govorne veštine i znanje gramatike. Učenje novog jezika takođe može pružiti prilike za razvoj društvenih veština i interakciju sa vršnjacima, a naglasak na veštinama komunikacije može pomoći deci sa SEND da odrastu u samopouzdanju i ojačaju njihovu motivaciju za interakciju sa drugima.

Dr Kejti Hauard sa Univerziteta Ekseter, ispitala je postojeće istraživanje o učenju drugog jezika kao deo izveštaja, objavljenog u časopisu Support for Learning. Njena analiza zaključuje da ne samo da je učenicima sa dodatnim potrebama moguće da nauče drugi jezik, već to može biti i veoma bogat deo njihovog obrazovanja.

Dr Hauard je rekao: „Učenje jezika nije moguće samo za decu sa SEND, već može doneti bezbroj i neočekivane koristi. Važno je da se deca rutinski ne uklanjaju iz učionica stranih jezika, već da im se umesto toga daju mogućnosti da razviju drugi ili treći Postoji hitna potreba za većom saradnjom kako u istraživanju tako iu praksi kako bi se poboljšala iskustva učenika sa SEND u učionici stranih jezika.

„Prilike da se slavi različitost u učionici stranih jezika — bilo da je to neuroetnička, kulturna ili jezička raznolikost — treba iskoristiti gde god je to moguće. Ovo će pomoći da se neguje okruženje za učenje u kojem se svi učenici osećaju cenjenima i, zauzvrat, ohrabreni da maksimalno iskoriste svoje obrazovanje za učenje jezika“.

U izveštaju se kaže da bi normalizacija višejezičnosti i učenja jezika u višejezičnim zemljama kao što je Engleska trebalo da bude visoki prioritet, posebno imajući u vidu da skoro 1 od 5 učenika osnovnoškolskog uzrasta u Engleskoj govori engleski kao dodatni jezik.

Uprkos brojnim prednostima, izveštaj priznaje da mogu postojati određeni izazovi za učenike sa SEND u učionici stranih jezika. On daje preporuke zasnovane na dokazima za podršku učenicima sa različitim potrebama, uključujući strategije za ublažavanje anksioznosti stranog jezika i usvajanje multisenzornih pristupa učenju jezika.

Dr Hauard je rekao: „Ne dajući učenicima sa SEND pristup ili podršku u učionici stranih jezika, u opasnosti smo da ignorišemo bogatstvo prednosti koje oni donose i onemogućimo im mogućnost da doživotno nauče veštinu.“