Erektilna disfunkcija povezana sa nedijagnostikovanim predijabetesom, dijabetesom tipa 2 kod mladih muškaraca

Erektilna disfunkcija povezana sa nedijagnostikovanim predijabetesom, dijabetesom tipa 2 kod mladih muškaraca

Erektilna disfunkcija (ED) je češća kod starijih osoba sa dugotrajnim dijabetesom tipa 2. Međutim, nova istraživanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Saint Louisu otkrila su da ED ukazuje na nedijagnostikovani predijabetes i dijabetes tipa 2 kod mladih muškaraca mlađih od 40 godina.

Iako je prevalencija nedijagnostikovanog dijabetesa opala u Sjedinjenim Državama od 1988. do 2020. godine, 2,5% populacije ima uporni nedijagnostikovani dijabetes. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da 8,5 miliona odraslih ima nedijagnostikovan dijabetes, a četvrtina ovih slučajeva je među mladim osobama od 18 do 44 godine.

U nedavnoj studiji objavljenoj u Preventive Medicine, Jane Tucker, MD, vanredni profesor porodične i društvene medicine na SLU, i Jeffrei Scherrer, Ph.D., profesor porodične i društvene medicine na SLU i član Univerziteta Saint Louis AHEAD Institut je ispitao podatke kako bi pogledao vezu između dijabetesa tipa 2 i ED.

Istraživači su osmislili studiju kako bi utvrdili rizik od predijabetesa i dijabetesa tipa 2 među mladićima sa i bez novih dijagnoza ED i vreme između nove dijagnoze ED i pojave predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Ova retrospektivna studija je pregledala elektronske zdravstvene podatke 1.915.468 pacijenata od 2008-22. Studija je otkrila da pacijenti sa ED imaju 34% povećan rizik od predijabetesa ili dijabetesa tipa 2. Pored toga, 75% pacijenata razvilo je predijabetes ili dijabetes tipa 2 u roku od godinu dana od dijagnoze ED.

„Ovo ukazuje na izuzetnu sposobnost da se predvidi potencijalni početak bolesti i rano je leči načinom života ili lekovima“, rekao je Taker.