Holanđani će predložiti ministra inostranih poslova za komesara EU

Holanđani će predložiti ministra inostranih poslova za komesara EU

Holandska vlada će imenovati odlazećeg ministra spoljnih poslova Vopkea Hoekstru za komesara EU, izjavio je u četvrtak privremeni premijer Mark Rute, potvrđujući medijske izveštaje, prenosi Rojters.

Hoekstra bi zamenio Fransa Timermansa, koji je dao ostavku u utorak da bi predvodio partije Laburista i Zelene levice na zajedničkoj listi na holandskim nacionalnim izborima u novembru.

„Nakon konsultacija unutar vlade i sa predsednikom Evropske komisije, odlučio sam da predložim Vopkea Hoekstru za kandidata za Evropsku komisiju“, naveo je Rute u saopštenju.

Hoekstra je bio holandski ministar finansija od 2017. do početka 2022. godine, kada je imenovan za ministra spoljnih poslova u novoj vladi.

Ta administracija je propala prošlog meseca pošto nije uspela da postigne dogovor o strožijoj imigracionoj politici, a Hoekstra je rekao da se neće ponovo kandidovati na predstojećim izborima.

Očekuje se da će novi holandski komesar EU, koji će morati da prođe raspravu u Evropskom parlamentu, baviti politikom klimatskih promena u Evropskoj komisiji i predstavljati 27 zemalja EU na ovogodišnjem klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u novembru.

Očekuje se da će o njegovoj kandidaturi zvanično biti odlučeno na nedeljnom sastanku prelazne vlade u petak.