Severna Koreja: Poslednje lansiranje špijunskog satelita nije uspelo, ali će pokušati ponovo

Severna Koreja: Poslednje lansiranje špijunskog satelita nije uspelo, ali će pokušati ponovo

Drugi pokušaj Severne Koreje da postavi špijunski satelit u orbitu propao je u četvrtak nakon što je raketni buster imao problem tokom svoje treće faze, javili su državni mediji, pošto su svemirske vlasti obećale da će pokušati ponovo u oktobru.

Njen prvi pokušaj u maju takođe je završio neuspehom kada se nova raketa Čolima-1 srušila u more.

Lansiranje pred zoru došlo je u prvim satima osmodnevnog roka koji je Severna Koreja dala za pokušaj.

Zemlja sa nuklearnim oružjem pokušava da postavi svoj prvi vojni špijunski satelit u orbitu, rekavši da na kraju planira flotu satelita za praćenje poteza američkih i južnokorejskih trupa.

„Letovi prvog i drugog stepena rakete bili su normalni, ali lansiranje nije uspelo zbog greške u sistemu za hitno miniranje tokom leta treće faze“, saopštila je državna novinska agencija KCNA o lansiranju u četvrtak.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je pratila let od njegovog lansiranja na severnom lansirnom mestu za satelite Sohae i takođe zaključila da je to bio neuspeh.

Lansiranje je izazvalo hitno upozorenje u Japanu nešto pre 4 sata po lokalnom vremenu (19:00 GMT) preko sistema za emitovanje J-alert, rekavši stanovnicima najjužnije prefekture Okinave da se zaklone u zatvorenom prostoru.

Otprilike 20 minuta nakon upozorenja, japanska vlada je naknadno objavila da je projektil prošla prema Tihom okeanu i ukinula upozorenje za hitne slučajeve.

Na televizijskoj konferenciji za novinare, glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da ponovljena lansiranja projektila predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti.

„Snažno ćemo protestovati protiv Severne Koreje i najoštrije je osuditi“, rekao je on.

Macuno je rekao da su delovi rakete pali u Žuto more, Istočno kinesko more i Tihi okean.

Vojska Južne Koreje osudila je lansiranje kao provokaciju i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju Severnu upotrebu tehnologije balističkih raketa.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da je američka vojska bila upoznata sa severnokorejskim lansiranjem, ali je odbio da ponudi detalje.

Severnokorejska Nacionalna administracija za razvoj vazduhoplovstva (NADA) saopštila je da će istražiti i preduzeti korake da otkloni uzrok neuspeha u četvrtak, ali da to „nije veliki problem“ u pogledu ukupne pouzdanosti raketnog sistema.

„NADA je izrazila stav da će izvesti treće lansiranje izviđačkog satelita u oktobru nakon što detaljno ispita razlog i preduzme mere“, izvestila je KCNA.

Ponuda Severa od 31. maja za lansiranje satelitske rakete Chollima-1 takođe je pošla po zlu, sa busterom i korisnim teretom koji su pali u more nakon neuspeha u drugoj fazi. Državni mediji krivili su za neuspeh nestabilan i nepouzdan novi sistem motora i goriva.

Južna Koreja je povratila delove te neuspele rakete, uključujući nosivost satelita, za koju je rekla da nije imala vojnu sposobnost.

Nije bilo veliko iznenađenje što je i lansiranje u četvrtak izgledalo neuspešno, ali izveštaj državnih medija sugeriše da je Severna Koreja postigla određeni napredak od pada u maju, rekao je Ankit Panda iz američke Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

„Čini se da još uvek postoje vremenski pritisci da NADA uspe s obzirom na posvećenost naknadnom lansiranju u oktobru“, dodao je on. „To može, ali ne mora da obezbedi dovoljno vremena naučnicima Severne Koreje da se vrate na tablu za crtanje i još jednom ponove.

Tajnoviti Sever svoje svemirske i vojne raketne programe smatra suverenim pravom, a analitičari kažu da su špijunski sateliti ključni za poboljšanje efikasnosti njegovog oružja.

Severna Koreja je više puta pokušala da lansira satelite za „posmatranje Zemlje“, od kojih su dva izgleda uspešno postavljena u orbitu, uključujući 2016.

Međunarodni posmatrači su rekli da se činilo da je satelit iz 2016. pod kontrolom, ali je trajala debata o tome da li je poslao bilo kakve prenose.

Izveštavanje Elaine Lies i Chang-Ran Kim u Tokiju i Josh Smith, Ju-min Park, Joice Lee i Hiunsu Iim u Seulu; Dodatno izveštavanje Fila Stjuarta u Vašingtonu; Vriting bi Josh Smith; Uređivanje Rosalba O’Brien