Japan je spreman da pusti vodu iz Fukušime uprkos kritikama i zabrani izvoza morske hrane

Japan je spreman da pusti vodu iz Fukušime uprkos kritikama i zabrani izvoza morske hrane

Japan će u četvrtak početi da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, što je plan koji je izazvao žestoke kritike Kine i zabrana izvoza morske hrane, piše Rojters.

Japanske ribarske grupe izjavile su da se plaše da bi oslobađanje dovelo do oštećenja reputacije.

Japan tvrdi da je ispuštanje vode bezbedno. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nuklearni nadzor UN-a, takođe je dala zeleno svetlo na plan u julu rekavši da ispunjava međunarodne standarde i da je uticaj koji će imati na ljude i životnu sredinu „zanemarljiv“.

Uprkos takvim uveravanjima, Hong Kong i Makao – oba regiona pod kineskom upravom – rekli su da će od četvrtka primeniti zabranu japanske morske hrane iz regiona uključujući prestonicu Tokio i Fukušimu. Kina će takođe preduzeti neophodne mere za zaštitu morske sredine, bezbednosti hrane i javnog zdravlja, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nazvao je taj potez „izuzetno sebičnim“. On je rekao da je Kina duboko zabrinuta zbog te odluke i da je uložila zvaničnu žalbu.

Većinska opoziciona stranka u Južnoj Koreji i građanske grupe širom zemlje pojačale su u sredu proteste protiv japanskog plana. Vlada predsednika Ioon Suk Ieola našla se na udaru kritika jer je rekla da njena sopstvena procena nije pronašla probleme sa naučnim i tehničkim aspektima objavljivanja.

Izvršni direktor Hong Konga Džon Li nazvao je otpuštanje „neodgovornim“ i rekao da će grad uvesti kontrolu uvoza koja će pokrivati živu, smrznutu, rashlađenu, sušenu morsku hranu, kao i morsku so i morske alge.

U ponedeljak je šef Nacionalne federacije ribarskih zadružnih udruženja Masanobu Sakamoto rekao da lokalne ribarske grupe shvataju da bi oslobađanje moglo biti naučno bezbedno, ali se i dalje plaše štete po reputaciju.

„Kada vam se kaže da je nešto naučno bezbedno i da se osećate uverenim su dve različite stvari… Dokaz da je ispuštanje vode naučno bezbedno možda neće ukloniti štetu reputaciji“, rekao je on.

Japan kaže da će ukloniti većinu radioaktivnih elemenata iz vode osim tricijuma, izotopa vodonika koji se mora razblažiti jer ga je teško filtrirati.

Voda će se u početku ispuštati u manjim porcijama i uz dodatne provere, sa prvim ispuštanjem od ukupno 7.800 kubnih metara tokom oko 17 dana, rekao je u utorak operater elektrane u Fukušimi Tepco.

Ta voda će sadržati oko 190 bekerela tricijuma po litru, što je ispod granice za vodu za piće Svetske zdravstvene organizacije od 10.000 bekerela po litru, navodi Tepco. Bekerel je jedinica radioaktivnosti.