Vučić iz Atine: Nema sumnje – Rusija glavna tema, Srbija jedina od prisutnih nije uvela sankcije

Vučić iz Atine: Nema sumnje – Rusija glavna tema, Srbija jedina od prisutnih nije uvela sankcije

Čudan neki format večeras u Atini, ne razumem kako je pravljen ali to je pitanje za domaćine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz grčke prestonice gde će večeras biti održana neformalana večera za lidere regiona koju organizuje premijer Grčke Kirijakos Micotakis. Nema sumnje da će glavna tema biti Rusija, dodao je on.

„Pozvane smo pet zemalja sa zapadnog Balkana, kako ko i na koji način, a zbog njihovih čudnih odnosa neki nisu dobili poziv, a pozvano je i tzv. Kosovo koje Grčka ne priznaje. Pozvani su i Hrvati, Rumuni i Burari, a Mađari naravno nisu, i pozvali su (ukrajinskog predsednika) Vladimira Zelenskog koji dolazi i zbog njegove bezbednosti nismo smeli da govorimo ko dolazi“, naveo je Vučić.

Dodao je da će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine.

„Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja“, rekao je Vučić.

Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da će situacija u narednom periodu bitisve teža, i najavio je da će se uskoro obratiti građanima o tome.

„Neskriveno ću govoriti o svemu kada dođu teška vremena“, naglasio je Vučić.

To se dešava zato štoSrbija vodi nezavisnu, odgovornu i samostalnu politiku, inače ne bismo imali ni jedan problem. Pitanje je da li ćete da služite nekom drugom ili svom narodu, rekao je on, dodajući da je on izabrao drugu opciju.

„Znate li kolika je meni trema, koliki strah imam pred svaki od ovakvih sastanka, ne zbog sebe nego zbog Srbije,“ rekao je predsednik Srbije, naglasivši da se na njemu ipak da se bori za svoj narod uprkos tome što ga napadaju jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je naglasio da je od zemalja koje su prisutne na večeriSrbija jedina nije uvela sankcije Moskvi, ali i da ne sumnja da će Rusija biti glavna tema sastanka.

Kazao je i da je razgovor sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen bio veoma dobar, ozbiljan, odgovoran i nimalo lak.

„Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd – Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga BG-PR. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom“, naveo je predsednik Srbije.