Zelenski: Sve smo bliži švedskim avionima Gripen

Zelenski: Sve smo bliži švedskim avionima Gripen

Ukrajinski piloti su započeli testiranje naprednih borbenih aviona tipa Gripen iz Švedske, čime je označen značajan korak napred u vojnim sposobnostima Ukrajine. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je saopštio ovu vest u kasnonoćnom video obraćanju u subotu, ističući napredak nacije u jačanju odbrambenih kapaciteta putem međunarodnih partnerstava.

U svom obraćanju Zelenski je istakao značaj opremanja ukrajinskih oružanih snaga vrhunskim naoružanjem. „Oružje za naše ratnike je glavna stvar,“ naglasio je, ističući kritičnost trenutnih napora.

Tokom videa, Zelenski je istakao ključne razvojne tačke ostvarene kroz saradnju sa Švedskom:

Zelenski je izrazio zahvalnost Švedskoj za razumevanje potreba Ukrajine za bezbednošću i posvećenost saradnji. Detaljnije je opisao razgovore koje je vodio sa premijerom Švedske i predstavnicima švedskih parlamentarnih stranaka, izražavajući optimizam u vezi sa budućim uključivanjem aviona tipa Gripen u ukrajinsku avijaciju.

Usred ovih dostignuća, Zelenski je takođe obratio pažnju na tragičan incident: ruski raketni napad na Černigov. Izrazio je saučešće za sedam izgubljenih života, uključujući malu devojčicu imenom Sofija, i za povređene 144 osobe, među kojima su 15 dece. Napad se dogodio na praznik Preobraženja Gospodnjeg, pravoslavnog praznika.

Zelenski je izrazio zahvalnost pojedincima i organizacijama koji su bili uključeni u spasilačku operaciju, ističući herojske napore hitnih medicinskih radnika, članova Državne službe za vanredne situacije i policajaca. Izrazio je neumoljivu odlučnost da će Ukrajina odlučno odgovoriti na napad, izjavivši: „Naši vojnici će odgovoriti Rusiji za ovaj teroristički napad. Odgovoriće odlučno.“

Dok Ukrajina nastavlja svoj put ka jačanju vojnih sposobnosti putem globalnih partnerstava, zemlja ostaje čvrsta u nameri da sačuva svoj suverenitet i osigura bezbednost svojih građana, zaključio je Zelenski.