Ukrajina beleži preko 100.000 ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici

Ukrajina beleži preko 100.000 ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici

Ukrajina je zabeležila 100.666 ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici od početka rat, rekao je načelnik Odeljenja za borbu protiv zločina u oružanim sukobima ukrajinskog generalnog tužilaštva Jurij Belousov.

„Naš zadatak je da što više evidentiramo sve što se dešava u našoj zemlji – svaki granatiranje, ubistvo, slučaj deportacije naše dece, seksualni zločini, da ne bismo izgubili dokaze. Do danas smo evidentirali već 100.666. ratne zločine od početka invazije u punom obimu“, rekao je Belousov.

Prema njegovim rečima, policajci rade na dokazivanju da su ruske snage namerno počinile zločine nad Ukrajincima. On je takođe izrazio nadu da će Međunarodni krivični sud priznati da, pored zločina protiv čovečnosti, Rusi čine zločin genocida nad Ukrajincima.

„Genocid se razlikuje od zločina protiv čovečnosti. To su i zločini koji imaju sistemski karakter, ali koji su počinjeni sa specifičnom namerom – da se uništi određena grupa, u celini ili delimično“, rekao je on.

Sa svoje strane, zaštitnik ljudskih prava Irvin Kotler, kanadski specijalni predstavnik za očuvanje sećanja na Holokaust i borbu protiv antisemitizma, rekao je da Rusija krši svih pet zabrana predviđenih Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina Genocid u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju, neophodno je stvoriti nezavisni međunarodni tribunal za zločin agresije. Međunarodna zajednica takođe treba da podrži zaključak specijalnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda o odgovornosti Rusije za deportaciju ukrajinske dece, podrži samoodbranu Ukrajine od akta agresije Rusije, kao i inicijativu za uvođenje sankcija po Zakonu Magnitskog. protiv onih koji direktno učestvuju u zločinu genocida ili javno pozivaju na to.

Ukrajinski poslanik Mustafa Džemilev dodao je da je aktuelna ruska politika na okupiranom poluostrvu Krim, kao i pre 240 godina, usmerena na raseljavanje autohtonog naroda i naseljavanje teritorije sa Rusima.

„Prema našim procenama, tamo je nastanjeno najmanje milion ruskih državljana“, rekao je on.