Istraga kako se zabranjeni pesticid našao u breskvama iz Srbije

Istraga kako se zabranjeni pesticid našao u breskvama iz Srbije

Direktor Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede, Nebojša Milosavljević, izjavio je danas da je nedozvoljena upotreba pesticida hlorpirifos ozbiljno narušila ugled domaćeg izvoza voća. Naime, ovaj pesticid, koji je zabranjen 2021. godine, nedavno je pronađen u breskvama namenjenim izvozu u Hrvatsku.

„Hlorpirifos je zabranjen 2021. godine uz rok za poslednje korišćenje u narednih 17 meseci. Međutim, krajem prošle godine je definitivno postao ilegalan za upotrebu. Pretpostavljamo da se radi o zastarelom zalihu koji su neodgovorni pojedinci pokušali da iskoriste“, izjavio je Milosavljević za Tanjug.

On je takođe dodao da je inspekcija već na terenu i istražuje kako je ovaj pesticid dospeo do proizvođača, te da će odgovorni biti kažnjeni prema zakonskim propisima.

Direktor Uprave za bilje je istakao da je neophodno da poljoprivredni proizvođači budu upoznati sa svojim obavezama prilikom korišćenja pesticida kako bi se izbegle ovakve situacije.

Na pitanje o učestalosti problema sa vraćanjem pošiljki iz inostranstva, Milosavljević je izneo podatke za prethodnu godinu: „Izvezeno je oko 270.000 tona voća i povrća u 63 zemlje, a samo tri pošiljke su vraćene zbog ostataka pesticida.“ Ove godine, kako je naveo, zabeležena je samo jedna vraćena pošiljka.

Milosavljević je naglasio da će problematična pošiljka biti uništena, a odgovorni za ovaj incident će biti sankcionisani. Ovaj slučaj, kako je zaključio, treba da posluži kao upozorenje i podsetnik svim proizvođačima da pažljivo prate stručne preporuke prilikom primene sredstava za zaštitu bilja.