GM-ov robotaksi Cruise sudario se sa vatrogasnim vozilom u San Francisku

GM-ov robotaksi Cruise sudario se sa vatrogasnim vozilom u San Francisku

Sudar između Cruise robotaksija i vozila hitne pomoći dogodio se u San Francisku kasno u četvrtak naveče. Incident se desio samo nedelju dana nakon što je kalifornijsko regulatorno telo odobrilo širu implementaciju usluga samovozećih vozila unutar grada.

Cruise je saopštio da je jedno od njegovih vozila ušlo u raskrsnicu sa zelenim svetlom i bilo udareno od strane vozila hitne pomoći koje je išlo prema hitnoj situaciji. Ove informacije je Cruise podelio na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Preliminarni rezultati istraživanja otkrivaju da se sudar dogodio dok je vatrogasno vozilo bilo u hitnoj intervenciji, sa uključenim crvenim svetlima na prednjoj strani i uključenom sirenom. Policijska uprava San Franciska je izdala saopštenje za Rojters, pružajući ove detalje.

Iako policija nije potvrdila da li su preduzete pravne mere protiv Cruise-a, naveli su da je jedan putnik u samovozećem vozilu prevezen u lokalnu bolnicu sa povredama koje nisu označene kao opasne po život. Nažalost, Vatrogasna brigada San Franciska nije odgovorila na zahteve za komentar.

Samo prethodne nedelje, Kalifornijska komisija za javne komunalne usluge (CPUC) donela je odluku da dozvoli robotaksijima od Cruise-a i Alphabeta Waymo da operišu neprekidno širom San Franciska, uz mogućnost naplate putnika za vožnje. Ova odluka je doneta uprkos značajnom otporu kako stanovnika grada, tako i lokalnih agencija.

Cruise i Waymo su već sproveli testiranja svojih usluga robotaksija, ali su ta testiranja bila ograničena na određene vremenske periode i geografske oblasti unutar San Franciska. U odgovoru na odluku CPUC-a, gradski advokat David Chiu je apelovao na regulatorno telo da preispita svoju odluku dok grad nastoji da ponovo proceni situaciju. On je istakao da tehnologija još uvek pokazuje nedostatke koji negativno utiču na ključne aktivnosti prvih intervenisanja. Izrazio je zabrinutost da bi ova neregulisana ekspanzija mogla naneti značajnu štetu San Francisku.

Cruise je u svom saopštenju pokazao zabrinutost za dobrobit osoblja hitnih službi i spomenuo da aktivno istražuju incident kako bi dobili bolji uvid u performanse svojih vozila.