Moskva: Vašington želi da stvara biološke krize po svojoj volji

Moskva: Vašington želi da stvara biološke krize po svojoj volji

SAD žele da iskoriste moć opasnih bioloških agenasa i upravljaju veštačkim epidemijama sprovođenjem ilegalnih istraživanja u biolaboratorijama širom sveta, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ambasada je u saopštenju od četvrtka podsetila da je Moskva u više navrata alarmirala zbog onoga što je nazvala „grubo kršenje svojih obaveza od strane Sjedinjenih Država“ prema Konvenciji o biološkom oružju koja zabranjuje ovu vrstu naoružanja, a koju su potpisale praktično sve zemalja u svetu, uključujući Rusiju i SAD.

Međutim, „Vašington ignoriše te tvrdnje, pravdajući se nekom humanitarnom komponentom svojih programa“, saopštila je ambasada, tvrdeći da takvi izgovori nemaju nikakve veze sa realnošću.

U pokušaju da poboljšaju patogene sposobnosti infekcija, SAD „drsko i potpuno nekažnjeno rasipaju svoje ilegalne laboratorije po celom svetu“ pod maskom „epidemiološkog nadzora“, a mnogi od tih objekata se nalaze u ruskom susedstvu, navodi se u saopštenju. .

Ambasada je posebno istakla američke biološke aktivnosti u Ukrajini, gde je rekla da je Vašington „privukao desetine državnih institucija i privatnih kompanija u zemlji u svoje projekte“, pri čemu se civili i vojno osoblje podjednako koriste kao donatori biomaterijala i kao subjekti za testiranje.

„Nema sumnje da takve radnje zahtevaju odgovarajuću pravnu procenu, uključujući i nadležne međunarodne institucije“, dodaje se.

Rusija je više puta izražavala zabrinutost zbog američkih bioloških istraživanja, a Ministarstvo odbrane Moskve je ranije ove nedelje sugerisalo da Vašington radi sa veoma zaraznim i opasnim patogenima kako bi se pripremio za potencijalnu novu pandemiju. Prošle jeseni Rusija je u UN iznela rezoluciju kojom se poziva na istragu aktivnosti američkih laboratorija u Ukrajini, na koju su SAD i njeni saveznici iz NATO-a Britanija i Francuska uložili veto.

Prošlog marta, odgovarajući na optužbe za razvoj biološkog oružja u Ukrajini, Bela kuća je odbacila tvrdnje Moskve kao „klasičnu rusku propagandu“. Međutim, nekoliko meseci kasnije, Pentagon je priznao da je podržavao 46 ukrajinskih laboratorija, istovremeno insistirajući da su svi njegovi zajednički programi „fokusirani na poboljšanje javnog zdravlja i poljoprivredne bezbednosti“.