Britanija ne priznaje povlačenje Rusije iz sporazuma o dvostrukom oporezivanju

Britanija ne priznaje povlačenje Rusije iz sporazuma o dvostrukom oporezivanju

Vlada Velike Britanije zatražila je od Rusije da nastavi učešće u bilateralnom sporazumu o dvostrukom oporezivanju, jer ne predviđa jednostranu suspenziju, navodi se u saopštenju britanske vlade objavljenom u petak, piše „Evropska istina“.

Britanska vlada napominje da je 15. avgusta od Rusije dobila obaveštenje o suspenziji „praktično svih značajnih odredbi” sporazuma o dvostrukom oporezivanju sa Britanijom, koji je na snazi od 1998. godine.

Dauning strit napominje da Konvencija između Britanije i Rusije ne dozvoljava takve jednostrane akcije, pa će London nastaviti da je sprovodi.

„Vlada sa punom ozbiljnošću razmatra ove akcije. Britanija je zatražila od Rusije da otkaže suspenziju sporazuma“, navodi se u poruci, uz napomenu da britanska strana razmatra dalje korake.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 8. avgusta ukaz o suspendovanju većine odredbi sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa 38 zemalja, uključujući Poljsku, Sjedinjene Američke Države, Bugarsku, Švedsku, Veliku Britaniju, Mađarsku, Francusku, Italiju, Češku, Norvešku, itd.

Prema ukazu, odluka je doneta „na osnovu potrebe za hitnim merama” u vezi sa „neprijateljskim delovanjem” nekih zemalja prema Rusiji, njenim građanima i kompanijama. Sada ruska vlada mora da se razvije, a parlament mora da odobri odgovarajući nacrt zakona.

Sporazum o dvostrukom oporezivanju omogućava pravnim i fizičkim licima koji su poreski rezidenti jedne zemlje, a primaju prihod u drugoj, da plaćaju porez u jednoj zemlji.