Požar na španskim Tenerifima širi se severnim delom ostrva

Požar na španskim Tenerifima širi se severnim delom ostrva

Požar koji je u sredu izbio u planinskom nacionalnom parku na španskom ostrvu Tenerife proširio se na 1.800 hektara za 24 sata dok su se vatrogasci borili da obuzdaju požar usred teški uslovi terena.

Opseg požara se proširio na 22 kilometra preko suve šume koja pokriva oba boka strmih gudura u blizini vulkana Mount Teide – najvišeg vrha Španije – što otežava pristup toj oblasti.

„Požar je izmakao kontroli… izgledi nisu pozitivni“, rekao je lider regiona Fernando Klavijo na večernjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Tenerifa, Santa Kruzu.

„Naš cilj za večeras je defanzivan, da vatra ne nastavi napredovanje. Izvešćemo akcije zaštite imovine stanovnika“, dodao je on.

Vlasti su rasporedile 14 aviona i ukupno 250 vatrogasaca i vojnog osoblja. Hidroavion za bombardovanje vodom stigao je u sredu popodne sa kopna, a još dva se očekuju u četvrtak ujutru.

Viki Palma, savetnik za požare u savetu Tenerifa, rekla je za Kanarski radio da bi očekivani pad temperatura noću na oko 20 stepeni Celzijusa verovatno povećao jačinu vetrova u toj oblasti.

Šef ostrvske službe za vanredne situacije Pedro Martinez rekao je: „Ne isključujemo da ćemo sutra ponovo videti intenzivne požarne aktivnosti“.

Roza Davila, šefica saveta Tenerifa, rekla je da je zatvoren svaki pristup planinama na ostrvu, uključujući i turistima omiljenu planinu Teide. „Ovo radimo da sprečimo bilo kakve incidente“, rekla je ona.

Kanarski radio je saopštio da je oko 150 ljudi do sada evakuisano iz pola tuceta sela u retko naseljenom području na severoistoku ostrva, koje se sastoji uglavnom od farmi i vikendica.

Sklonište za pse saopštilo je da je preventivno evakuisalo neke od svojih najugroženijih pasa i onih sa respiratornim problemima kako ne bi bili pogođeni dimom.

Dva aerodroma na Tenerifima su radila normalno, dodao je javni emiter, pozivajući se na španskog operatera aerodroma Aena.

Prošle nedelje, toplotni talas na Kanarskim ostrvima ostavio je mnoga područja suva, povećavajući rizik od šumskih požara.

Ovog leta vatrogasci su ugasili niz šumskih požara na ostrvima Gran Kanarija i La Palma, koja čine deo arhipelaga Kanarskih ostrva.

Evropa se bori sa posledicama visokih temperatura koje dostižu zabrinjavajuće nivoe na globalnom nivou, pogoršane klimatskim promenama.