SAD traže od Irana da prestane da prodaje dronove Rusiji

SAD traže od Irana da prestane da prodaje dronove Rusiji

SAD guraju Iran da prestane da prodaje naoružane bespilotne letelice Rusiji u okviru razgovora o širem nepisanom razumevanju između Vašingtona i Teherana za deeskalaciju tenzija, objavio je u sredu Fajnenšel tajms, pozivajući se na ljude upućene u to pitanje, piše Rojters.

SAD pritiskaju Iran da prestane da prodaje naoružane bespilotne letelice Rusiji, koje Moskva koristi u ratu u Ukrajini, kao i rezervne delove za bespilotne letelice, navodi se u izveštaju, pozivajući se na iranskog zvaničnika i još jednu osobu upoznatu sa pregovorima.

Bela kuća i iransko ministarstvo spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Vest stiže u trenutku kada Vašington i Iran pokušavaju da smanje tenzije i ožive šire razgovore o iranskom nuklearnom programu. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u utorak da bi pozdravio sve iranske korake za deeskalaciju „rastuće nuklearne pretnje“.

Ovi razgovori su održani uporedo sa pregovorima o sporazumu o razmeni zatvorenika prošle nedelje, navodi list. Iran je dozvolio četvorici pritvorenih američkih državljana da se presele u kućni pritvor iz teheranskog zatvora Evin, dok je peti već bio u kućnom pritvoru.

Prošle nedelje, izvori su rekli Rojtersu da bi Iran mogao da oslobodi pet pritvorenih američkih državljana kao deo sporazuma o odmrzovanju 6 milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji.