Blinken pozvao Kongres da hitno izdvoji dodatna sredstva za Ukrajinu

Blinken pozvao Kongres da hitno izdvoji dodatna sredstva za Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Kongres da odobri zahtev administracije predsednika Džoa Bajdena za dodatno finansiranje Ukrajine, prenosi Evropska istina.

On je podsetio da je prošle nedelje Bajden zatražio od Kongresa da izdvoji 24,1 milijardu dolara kako bi „nastavila da podržava bezbednost Ukrajine, njene ekonomske i humanitarne potrebe i da pomaže drugim zemljama koje pate od posledica ruskog rata”.

„Pozivam Kongres da odmah usvoji ovaj dodatni zakon o finansiranju“, naglasio je državni sekretar na brifingu.

Prema njegovim rečima, Stejt department radi sa ukrajinskim partnerima na dugoročnim bezbednosnim obavezama koje će pomoći Ukrajini da odvrati rusku agresiju i odbrani se od nje.

„Ukrajina mora da ima jasnu predstavu o dugoročnoj prirodi naše podrške i podrške mnogih drugih zemalja koje će Ukrajini pružiti slične obaveze. Predsednik Putin mora jasno da razume uzaludnost nastavka svoje agresije“, dodao je Blinken.

Mediji su nagovestili da bi odobravanje sredstava ovog puta moglo biti teže nego u prethodnim slučajevima, zbog činjenice da republikanci u Kongresu osećaju veliki pritisak da podrže svog kolegu, bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je doveo u pitanje potrebu za takvim velika podrška Ukrajini, a među američkim glasačima je nešto opala podrška pomoći Ukrajini.

U tom kontekstu, nevladina organizacija Branimo demokratiju zajedno, koja je kritična prema Trampu, pokrenula je kampanju pozivajući republikanske poslanike da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Istovremeno, Bela kuća je uverena da će dvostranačka podrška pomoći Ukrajini ostati u Kongresu.