Japanski planinar poginuo, a još jedan povređen dok su pokušavali da se popnu na planinu u Pakistanu

Japanski planinar poginuo, a još jedan povređen dok su pokušavali da se popnu na planinu u Pakistanu

Japanski penjač je poginuo, a drugi planinar je povređen kada ih je udario očigledan fragment stene dok su pokušavali da se popnu na jedan od najviših vrhova severnog Pakistana, saopštili su u utorak zvaničnik planinara i povređeni penjač, izveštava AP.

Dvojica planinara iz Japana učestvovala su u penjačkoj ekspediciji koju je organizovao lokalni turoperator, rekao je Karar Haidri, sekretar alpskog kluba Pakistana.

On je rekao da je svrha ekspedicije da se popne na vrh do tada u dolini Andak na severu zemlje. Haidri je rekao da se Šinđi Tamura, dok se penjao na planinu u petak, okliznuo i pao na visini od 5.380 metara.

Haidri je za Asošiejted pres rekao da je čovekov kolega, Semba Takajasu, povređen kada ga je udarilo nešto, verovatno komad stene. Međutim, rekao je da je Takaiasu kasnije bezbedno uspeo da stigne do baznog kampa da zatraži pomoć od lokalnih vlasti.

Japanski penjač je poginuo, a njegov kolega planinar je povređen dok je pokušavao da se popne na jedan od najviših i neumerenih vrhova u severnom Pakistanu prošle nedelje, saopštili su u utorak zvaničnik planinara i povređeni penjač.

Haidri je rekao da je tim za potragu brzo poslat na područje gde se penjač okliznuo, ali spasioci nisu uspeli da pronađu Tamuru sve do ponedeljka kada je operacija prekinuta, proglasivši smrt japanskog penjača.

„Lokalne vlasti su nas obavestile da je Japanac pao sa velike visine u stene i da su bile gomile snega i da je očigledno tu zakopan. Neke od njegovih stvari su pronađene, ali nema ni traga njegovom telu”, rekao je Haidri. „U ovakvim incidentima nema šanse za preživljavanje, a povređeni Japanac Semba Takajasu ga je takođe video kako pada sa velike visine, a spasioci su otišli ​​u to područje u potrazi.

Lokalne vlasti u regionu takođe su potvrdile smrt japanskog penjača.

Prema Takaiasuovim rečima, Tamura je teško povređen kada se okliznuo i pao nakon što ga je udarilo nešto, očigledno komad stene, što ga je ozbiljno povredilo. Takaiasu je rekao da je takođe povređen, ali je uspeo da stigne do baznog kampa, odakle su spasioci pokrenuli operaciju.

On je novinaru AP-a rekao da telo Tamure nije moglo biti pronađeno nakon višednevne potrage.

Tamura je rekao da ga je iz baznog kampa spasio helikopter i da je kasnije stigao u Skardu, glavni grad na severu Pakistana, koji je poznat kao kapija za K2, drugu najvišu planinu na svetu.

Svake godine stotine domaćih i stranih penjača posećuju severni Pakistan, gde se nalaze neke od najviših planina na svetu.

Pakistanske vlasti saopštile su u subotu da istražuju smrt pakistanskog nosača u blizini vrha K2.