Nemačka će godinama finansirati ukrajinsku vojsku

Nemačka će godinama finansirati ukrajinsku vojsku

Nemačka će Ukrajini obezbediti 5 milijardi evra godišnje vojne pomoći, objavio je u ponedeljak ukrajinski Forbs, pozivajući se na nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera.

Tokom svoje prve zvanične posete Kijevu od početka vojnog sukoba, ovaj zvaničnik je otkrio da će Berlin uplatiti 5 milijardi evra godišnje toj zemlji najmanje do 2027. godine, navodi agencija.

Zaključujući program finansiranja, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko i Lindner potpisali su memorandum o saradnji između Kijeva i Berlina, čiji je cilj povećanje ukrajinskog budžeta u narednih nekoliko godina.

Odluku tek treba da odobri nemački parlament, rekao je Lindner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom finansija Sergejem Marčenkom.

Prema sporazumu, od Nemačke se takođe očekuje da pruži savetodavnu pomoć Kijevu u carinskoj politici, praćenju finansijskog tržišta, upravljanju državnim investicijama i privatizaciji državnih preduzeća.

Berlin će podržati Kijev „koliko god je potrebno“, potvrdio je političar, dodajući da je njegova zemlja već ubrizgala 22 milijarde evra finansijske podrške Ukrajini, uključujući vojnu pomoć u vrednosti od 12 milijardi evra.