Ukrajina se bori da presretne ruske rakete

Ukrajina se bori da presretne ruske rakete

Ukrajinskim trupama postaje sve teže da presreću i obaraju ruske rakete, izjavio je u utorak za Radio Sloboda portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat. Projektili koje lansiraju moskovske snage mogu da promene kurs za nekoliko sekundi i tako postanu „nevidljivi“ za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, priznao je on.

Ruska vojska sada koristi sofisticiraniju taktiku, „planirajući svoje udare, programirajući kurseve [raketa]… da zaobiđe protivvazdušnu odbranu na najefikasniji način i koristi slabe tačke“, rekao je on.

Projektili „stalno menjaju kurs“, objasnio je on, dodajući da ukrajinski vojnik protivvazdušne odbrane jedva može da „napiše tri reči“ da opiše putanju nadolazeće rakete pre nego što se ona već promeni. „Onda, još jednom menja pravac, i ponovo, i ponovo“, rekao je on.

U jednom takvom slučaju, ruske rakete su letele do najzapadnije ukrajinske Lavovske oblasti pre nego što su se vratile i pogodile vojni aerodrom u Hmeljnickoj oblasti u centru zemlje. Pored toga, u nekom trenutku ruska raketa „može da nestane sa radara i postane nevidljiva za radio lokatore na određeno vreme“, istakao je on.

Prema rečima portparola Ratnog vazduhoplovstva, ruski dronovi sada takođe „kreću u krug“ kako bi ukrajinska protivvazdušna odbrana izgubila trag.

Kijev trenutno koristi neke od navodno vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane koje su mu isporučili Vašington i njegovi saveznici. Na listi se nalaze sistemi protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot i nemačke proizvodnje Iris-T. Tokom sukoba koji je u toku, Zapad je ulio veliku vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini, a samo su SAD izdvojile oko 100 milijardi dolara. Zapadne zemlje su takođe više puta izjavljivale da smatraju da je protivvazdušna odbrana prioritet prilikom pružanja vojne pomoći Kijevu.

Krajem jula Ignat je priznao da Moskva ima značajnu prednost u odnosu na Kijev u pogledu elektronskog ratovanja. Rusija je imala „mnogo“ „moćnih sistema“, rekao je tada, priznajući da je Ukrajina „kasno počela“ u tom pogledu.

Takvi sistemi su posebno dobri u presretanju neprijateljskih dronova i primoravanju da se sruše. Rusko Ministarstvo odbrane redovno izveštava o obaranje ukrajinskih dronova bez ispaljenog metka.