Češka je zamrznula oko 350 miliona evra ruske imovine koja je pod sankcijama

Češka je zamrznula oko 350 miliona evra ruske imovine koja je pod sankcijama

Ukupan iznos zamrznutih sredstava ruskih državljana koji su pod sankcijama u Češkoj je više od 14 milijardi grivni (347,36 miliona evra).

Ovo je saopštio češki ambasador u Ukrajini Radek Matula tokom sastanka sa šeficom Agencije za pretragu i upravljanje imovinom (ARMA) Olenom Dumom, piše „Evropska istina“.

Češki ambasador je napomenuo da češke agencije za sprovođenje zakona aktivno prate informacije o ruskim državljanima koji su pod sankcijama, i uverio Prag u podršku pristupanju Kijeva EU i NATO.

Sagovornici su razgovarali o perspektivama međusobne saradnje u budućnosti, posebno u vezi sa uspostavljanjem saradnje između ARMA-e i sličnih odeljenja Češke Republike u oblasti detekcije, potrage i upravljanja imovinom.

U martu ove godine češki premijer Petro Fiala saopštio je da je Češka zamrznula imovinu vrednu stotine miliona kruna ruskih građana i kompanija koje su pod sankcijama EU.

Evropska unija je u junu zaključila da ne može legalno da zapleni zamrznutu rusku imovinu u EU. Nakon toga se fokusirao na plan za oduzimanje dobiti od korišćenja ove imovine.

Predlog Evropske komisije za korišćenje zamrznute ruske državne imovine u EU u korist Ukrajine biće objavljen tek u septembru.