Zelenski poručuje Ukrajincima da izbegavaju barove i klubove

Zelenski poručuje Ukrajincima da izbegavaju barove i klubove

Predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je ukrajinske civile što nisu pokazali dovoljno solidarnosti sa vojnicima koji rizikuju svoje živote na linijama fronta i insistirao na tome da slobodu i nezavisnost ljudi ne može da osvoji neko drugi.

„Ukrajina je u ratu. A oni koji se ne bore na prvoj liniji moraju pomoći u borbi. Ne po kafanama, ne po klubovima, ne uličnim trkama ili nekakvom razmetljivom konzumacijom, već tako što se pomaže ratnicima na sasvim specifičan način. Najblaže rečeno“, rekao je Zelenski u ponedeljak u svom noćnom video obraćanju.

Predsednik je dodao da je poraz Rusije „zajednička nacionalna stvar“ i da ukrajinski borci „zaslužuju da vide i osete“ punu podršku pozadinskih gradova.

„Sav adrenalin zemlje, sve emocije zemlje, sva snaga zemlje treba da bude tu – u bitkama za državu“, naveo je on.

Zelenski je dao svoje komentare nakon što je obišao nekoliko vojnih jedinica postavljenih na frontu u Donjecku, uključujući ozloglašene neonacističke „Azov“ i „Aidar“, kako bi podigao moral i razgovarao o drugim „važnim temama“ kao što su kako komandanti mogu bolje upravljati i „motivisati ” njihovo osoblje.

Ranije ovog meseca, Zelenski je priznao „odvratnu“ korupciju otkrivenu revizijom vojnih centara za regrutaciju u zemlji. Istraga je otkrila zaveru velikih razmera koja se protezala od Kijeva do 11 drugih regiona, u kojoj su lažne medicinske potvrde o izuzeću prodate ukrajinskim muškarcima koji su želeli da izbegnu regrutaciju u vojsku.

Kijev je angažovao nekoliko talasa regruta u vojsku od početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. Krajem juna, sa desetinama hiljada vojnika koji su ubijeni u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, centri za regrutaciju u nekim regionima prestali su da šalju pojedinačne pozive i umesto toga izdao opšta naređenja da se svi vojno sposobni muškarci jave na dužnost.