Bivši agent FBI kaže da nije znao za mešanje u istragu Hantera Bajdena

Bivši agent FBI kaže da nije znao za mešanje u istragu Hantera Bajdena

Bivši agent FBI-a koji je pomagao u vođenju istrage Hantera Bajdena rekao je kongresnim istražiteljima da nije upoznat sa bilo kakvim političkim mešanjem u slučaj, iako je rekao da su viši službenici blokirali intervju sa sinom predsednika Sjedinjenih Država nakon predsedničkih izbora 2020, pokazuju transkripti, prenosi Rojters.

U transkriptima intervjua od 17. jula sa Nadzornim odborom Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, neidentifikovani nadzorni agent FBI-a je potvrdio ranije svedočenje uzbunjivača Uprave prihoda da istražiteljima nije bilo dozvoljeno da intervjuišu Hantera Bajdena 8. decembra 2020. Zvaničnici Tajne službe i Bajdenov prelazni tim su obavešteni o planu.

Bivši agent, koji se penzionisao prošle godine nakon više od 20 godina rada u agenciji, rekao je istražiteljima da je frustriran zbog odluke više visokih zvaničnika da blokiraju intervju, ali nije smatrao da je ishod problematičan.

„Ja lično nisam bio svestan političkog mešanja“, rekao je bivši agent.

Republikanci su na svedočenje ukazali kao na dokaz da je Ministarstvo pravde intervenisalo da odloži istragu Hantera Bajdena, iako su se događaji odigrali dok je republikanski predsednik Donald Tramp bio na vlasti.

„Dojavljivanje tranzicionom timu i nemogućnost intervjuisanja Hantera Bajdena kako je planirano su samo nekoliko primera koji otkrivaju nedolično ponašanje Ministarstva pravde u Bajdenovskoj krivičnoj istrazi“, rekao je predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer u saopštenju u ponedeljak kada je komitet objavio transkript.

Komer je rekao da se navodno nedolično ponašanje dogodilo pod američkim tužiocem Dejvidom Vajsom, Trampom koji je imenovan za specijalnog advokata u istrazi Hantera Bajdena prošle nedelje zbog prigovora mnogih republikanaca u Predstavničkom domu, uključujući Komera.

Hanter Bajden se u julu izjasnio da nije kriv po optužbama da nije platio porez na više od 1,5 miliona dolara prihoda u 2017. i 2018. godini uprkos tome što duguje više od 100.000 dolara. On se nije izjasnio o krivici u posebnom predmetu u kojem se tereti za nedozvoljeno posedovanje vatrenog oružja uz upotrebu nedozvoljenih droga, što je krivično delo.

Bivši agent je rekao da su istražitelji planirali da iznenade Hantera Bajdena svojim zahtevom za intervju, ali su prvo morali da obaveste Tajnu službu, koja je nekoliko dana ranije počela da štiti sina tada izabranog predsednika.

Na kraju, i FBI i štab Tajne službe su obavešteni o planu intervjua, pristup ispitivačima Hanteru Bajdenu je bio blokiran.