Pronađen izvor skrivene svesti kod pacijenata sa ‘komatoznom’ povredom mozga

Pronađen izvor skrivene svesti kod pacijenata sa ‘komatoznom’ povredom mozga

Istraživači iz Kolumbije su identifikovali povrede mozga koje mogu biti u osnovi skrivene svesti, zbunjujuća pojava u kojoj pacijenti sa povredom mozga ne mogu da reaguju na jednostavne komande, zbog čega izgledaju bez svesti uprkos tome što imaju određeni nivo svesti.

„Naša studija sugeriše da pacijenti sa skrivenom svešću mogu da čuju i razumeju verbalne komande, ali ne mogu da izvrše te komande zbog povreda u moždanim krugovima koji prenose uputstva od mozga do mišića“, kaže vođa studije Jan Klasen, MD, vanredni profesor. neurologije na Vagelos koledžu lekara i hirurga Univerziteta Kolumbija i šef odeljenja za kritičnu negu i bolničku neurologiju u Medicinskom centru Irving Univerziteta u Njujorku-Prezbiterijanu/Kolumbija.

Nalazi bi mogli pomoći lekarima da brže identifikuju pacijente sa povredom mozga koji bi mogli da imaju skrivenu svest i bolje predvide koji pacijenti će se verovatno oporaviti nakon rehabilitacije.

Skrivena svest, takođe poznata kao kognitivna motorna disocijacija (CMD), javlja se kod oko 15% do 25% pacijenata sa povredama mozga koje proističu iz traume glave, krvarenja u mozgu ili srčanog zastoja.

U prethodnim istraživanjima, Klasen i kolege su otkrili da su suptilni moždani talasi koji se mogu otkriti pomoću EEG-a najjači prediktor skrivene svesti i konačnog oporavka za pacijente sa oštećenjem mozga koji ne reaguju.

Ali precizni putevi u mozgu koji se poremete u ovom stanju bili su nepoznati.

U novoj studiji, istraživači su koristili EEG da ispitaju 107 pacijenata sa povredama mozga. Tehnika može odrediti kada pacijenti pokušavaju, iako ne mogu, da odgovore na komandu kao što je „nastavite da otvarate i zatvarate desnu ruku“.

Analiza je otkrila CMD kod 21 pacijenta.

Istraživači su zatim analizirali strukturalne MR skeniranje svih pacijenata.

„Koristeći tehniku koju smo razvili pod nazivom bi-clustering analiza, bili smo u mogućnosti da identifikujemo obrasce povrede mozga koji se dele među pacijentima sa CMD-om i koji su u suprotnosti sa onima bez CMD-a“, kaže ko-vodeći autor dr Ći Šen, saradnik. naučnik istraživač u laboratoriji Klasen i stručnjak za obradu signala, mašinsko učenje i biostatistiku.

Istraživači su otkrili da su svi pacijenti sa CMD-om imali netaknute moždane strukture povezane sa uzbuđenjem i razumevanjem komande, podržavajući ideju da su ovi pacijenti čuli i razumeli komande, ali nisu bili u stanju da ih izvrše.

„Videli smo da su svi pacijenti sa CMD imali deficite u regionima mozga odgovornim za integraciju shvaćenih motoričkih komandi sa motornim izlazom, sprečavajući pacijente sa CMD da deluju na verbalne komande“, kaže Klasen.

Nalazi mogu omogućiti istraživačima da bolje razumeju koji pacijenti sa povredom mozga imaju CMD, što će biti korisno za klinička ispitivanja koja podržavaju oporavak svesti.

Potrebno je više istraživanja pre nego što se ovi pristupi mogu primeniti na kliničku praksu. „Međutim, naša studija pokazuje da je moguće otkriti skrivenu svest koristeći široko dostupne strukturalne slike mozga, pomerajući otkrivanje CMD-a jedan korak bliže opštoj kliničkoj upotrebi“, kaže Klasen.

„Ne može svaka jedinica za intenzivnu negu imati resurse i osoblje koje je obučeno za korišćenje EEG-a za otkrivanje skrivene svesti, tako da MRI može ponuditi jednostavan način za identifikaciju pacijenata kojima je potreban dalji skrining i dijagnoza.“