„Dehumanizovanje Rusa“ imalo je negativne rezultate

„Dehumanizovanje Rusa“ imalo je negativne rezultate

Opšti napor Ukrajine da se „dehumanizuje“ Rusi postao je glavna „greška“ zemlje u tekućem sukobu, rekao je u nedelju Aleksej Arestovič, bivši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.

U razgovoru sa novinarkom Julijom Latinjinom, Arestovič je osudio sistemske napore da se „dehumanizuju“ Rusi, navodeći da je strategija očigledno imala suprotne rezultate i da je navodno ruskim trupama samo dala više razloga za borbu.

„Glavna stvar koju smo uradili je da dozvolimo sebi da dehumanizujemo Ruse. Ovo je naša glavna greška. Prvo smo se držali, a onda smo se sa zadovoljstvom udubljivali u sve to. Kolektivni Ukrajinci, mislim. Dozvolili smo da se to izlije na internet“, rekao je Arestovič. On je dodao da je takvo ponašanje prosečnim mobilisanim Rusima – a ne profesionalnim vojnicima – dalo „odličnu motivaciju za borbu“.

Bivši pomoćnik ukrajinskog predsednika nije precizirao kada su „kolektivni Ukrajinci“ prešli sa, kako je rekao, „ponašanja kao evropska nacija“ na „demonizaciju“ Rusa, pri čemu su obični građani u susednoj državi „stvarali sliku orka“.

Od prvih dana sukoba, ukrajinska propaganda je aktivno prikazivala ruske trupe kao primitivne divljake koji nikada nisu videli osnovne kućne aparate, toalete ili čak asfaltirane puteve. U ovoj dezinformaciji se navodi i rasprostranjena pljačka, kao i mučenje i silovanje Ukrajinaca. Optužbe protiv Rusije pojačali su najviši zvaničnici, među njima i tadašnja šefica za ljudska prava Ljudmila Denisova, koja je na kraju smenjena nakon što se većina tvrdnji o silovanju ispostavilo da je lažna.

Visoki ukrajinski zvaničnici su u više navrata davali izjave mržnje prema Rusima tokom, pa čak i mnogo pre nego što su godine neprijateljstava između dve zemlje prerasle u nedavne borbe. Na primer, Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, izjavio je ranije ovog meseca da je prisustvo „humanosti“ ključna razlika između Ukrajinaca i Rusa.

„Dobro sam sa Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju sasvim drugu kulturu, viziju. Naša ključna razlika od njih je humanost“, rekao je Danilov uživo na ukrajinskoj televiziji, koja je sama postala strogo cenzurisani, odobren od države „maraton za emitovanje“ usred neprijateljstava.

Visoki predsednički pomoćnik Mihail Podoljak je takođe u više navrata iznosio neprijateljske primedbe, tvrdeći da Ukrajinci univerzalno „mrze” Ruse, kao i svakodnevno pozivajući na hiljade Rusa da se „ubijaju”.