Kurti u Tetovu uz simbole velike Albanije, oštre reakcije Skoplja i Beograda

Kurti u Tetovu uz simbole velike Albanije, oštre reakcije Skoplja i Beograda

Posetu premijera prištinskih institucija Severnoj Makedoniji u petak, mimo zvaničnih protokola, uz simbole Velike Albanije osuđuju i Skoplje i Beograd, uz ocenu da je skandalozna i da predstavlja raspirivanje etničke mržnje. Predsednik Severne Makedonije traži da organizatori Kurtijeve posete Tetovu budu kažnjeni.

Poseta prištinskog premijera Severnoj Makedoniji, sastanci sa predstavnicima albanskih partija i govor uz zastave i simbole velike Albanije opasni su i uznemirujući, ocenjuju i Beograd i Skoplje. 

„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Severne Makedonije kao multietničke države“, ističe makedonski predsednik Stevo Pendarovski.

Pendarovski je zatražio da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu budu sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave, himne i zastava i simbola zajednica, kao i potpunim ignorisanjem simbola države.

Kabinet makedonskog premijera saopštava da je Kurtijeva poseta bila privatna. Smatraju da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu stranih državnika.

„Istovremeno, vrsta ikonografije na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i NATO-a. Sektor unutrašnjih poslova Tetovo preduzeo je mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja“, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Kurtijeva poseta Tetovu, isticanje velikoalbanskih simbola, promena imena Ulice Druge makedonske brigade u Ulicu Adem Demaći izazvale su osudu mnogih makedonskih stranaka, od ocena da je Kurti u stvari poslao poruku da paze s kim sarađuju, do zahteva da bude proglašen personom non grata. Osuda stiže i iz Beograda.

„Poseta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima. Tamo je promovisana ideja ‘Velike Albanije’, to su simboli ‘Velike Albanije’. On je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova. Između ostalog, otvorena je Ulica Adema Demaćija“, naglašava predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

To, ocenjuje, samo podiže nemir ne samo u Severnoj Makedoniji već i na jugu Srbije.

„Imate svakodnevne napade na Srbe na KiM i o tome niko ne govori. Međunarodna zajednica na sve to ćuti. Imate pokušaj Kurtija da podiže nemire uz rekao bih neprimereno ćutanje evropske zajednice“, dodaje Vučić.

Ne ćuti Evropska unija, kao ni privrednici, na zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, ali Priština odluku ne menja. Zabranu je uvela nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. Oni su na slobodi a zabrana je i dalje na snazi. Šteta se nakon dva meseca procenjuje na pedeset miliona evra.