Francuska je osudila najnovije napade Ruske Federacije na Hersonsku oblast

Francuska je osudila najnovije napade Ruske Federacije na Hersonsku oblast

Francusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem osuđuje rusko granatiranje oblasti Herson, u kojem je poginulo sedmoro ljudi, uključujući dvoje dece.

„Francuska najoštrije osuđuje nove ruske udare koji su danas nanete Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

„Ovi novi napadi na civilno stanovništvo još jednom ilustruju potpuno nepoštovanje Rusije svih principa međunarodnog humanitarnog prava, koje ona grubo i više puta krši“, naglasilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Agencija je istakla da su ove neprihvatljive radnje ratni zločini i da ne mogu proći nekažnjeno.

U bliskoj saradnji sa svojim partnerima, Francuska će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini u jačanju njenih sposobnosti protivvazdušne odbrane, kao i podršku ukrajinskim sudovima i Međunarodnom krivičnom sudu u borbi protiv nekažnjivosti za takve zločine, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ujutro 13. avgusta, ruski osvajači granatirali su oblast Herson, ubivši 5 odraslih, 12-godišnjeg dečaka i još jednu 23-dnevnu bebu.

Kasnije su okupatori ponovo napali Hersonsku oblast – ovog puta su bacili eksploziv iz bespilotne letelice i pucali na regionalni centar – 3 civila su povređena.

U granatiranju sela Novokajri u Hersonskoj oblasti ranjen je i 61-godišnji muškarac.