Zenice mogu otkriti skriveni signal o funkciji mozga

Zenice mogu otkriti skriveni signal o funkciji mozga

Način na koji vaše zenice reaguju na lagane vežbe može otkriti da li dobijate jednu od ključnih prednosti kretanja – kognitivni podsticaj povezan sa poboljšanim raspoloženjem i poboljšanom izvršnom funkcijom.

Istraživači u Japanu su pratili veličinu zenice kod 24 učesnika tokom 10 minuta lagane vežbe, a zatim su koristili neuroimaging da vide kako mozak učesnika reaguje na kognitivni zadatak.

Bilo je to samo malo ispitivanje, ali rezultati su pokazali da što su se zenice više ljudi proširile tokom lagane vežbe – drugim rečima, što su bile veće – to su bolje kognitivni podsticaji dobili.

„Ovaj nalaz podržava našu hipotezu da su mehanizmi povezani sa zenicama… potencijalni mehanizam pomoću kojeg vrlo lagana vežba poboljšava aktivaciju prefrontalnog korteksa i izvršnu funkciju“, objašnjava tim neuronaučnika i naučnika za vežbanje sa Univerziteta Cukuba u svom radu.

Iako zvuči kao čudna veza, sada je dobro utvrđeno da vežbe, čak i vežbe niskog intenziteta, kao što su joga i hodanje, mogu poboljšati naše raspoloženje i pomoći nam da se bolje fokusiramo da završimo zadatak – prednosti koje uključuju prefrontalni korteks mozga.

Ali tačna neuronska aktivnost koja dovodi do ovog povećanja izvršne funkcije vežbanjem je još uvek slabo shvaćena.

Jedan od načina da dobijemo uvid u ono što se dešava u našem mozgu je kroz oči; prethodna istraživanja su pokazala da naše zenice mogu da odražavaju dublju neuronsku aktivnost.

Da bi dalje istražili, istraživači su regrutovali zdrave mlade odrasle osobe i zamolili polovinu da učestvuju u 10 minuta vrlo lagane vežbe, a drugu polovinu da služe kao kontrolna grupa i jednostavno se odmaraju na mašini za vežbanje.

Pre, tokom i posle perioda vežbanja, učesnicima je neinvazivno praćena veličina zenice, a takođe su bili pitani o njihovom raspoloženju.

Obe grupe su radile test izvršne funkcije pre i posle treninga. Ovo se zvalo Stroopov zadatak u boji i pitao se da li se reč (crvena ili zelena, na primer) podudara sa bojom u kojoj je prikazana.

Dok je ovaj test sproveden, tim je proučavao prefrontalnu aktivnost mozga učesnika koristeći funkcionalnu blisku infracrvenu spektroskopiju.

Rezultati su pokazali da je lagana vežba učinila da učesnici bolje obavljaju kognitivni zadatak od kontrolne grupe, a to je bilo u korelaciji sa povećanom aktivnošću u levom dorsolateralnom prefrontalnom korteksu mozga, regionu koji je povezan sa izvršnom funkcijom.

Zanimljivo je da su takođe pokazali da su se zenice grupe za vežbanje širile dok su vežbale, dok zenice kontrolne grupe nisu menjale veličinu.

I što su se zenice učesnika više raširile tokom treninga, to je bolje povećanje kognitivnih funkcija kada su izveli test na kraju.

„Ovi rezultati snažno sugerišu da se poboljšanje prefrontalne izvršne funkcije koje je rezultat veoma laganih vežbi može pripisati neuronskoj aktivnosti povezanoj sa zenicama“, objašnjava se u saopštenju za štampu.

„Gledajući unapred, prečnik zenice ima obećavajući potencijal kao novi biomarker koji se može koristiti za predviđanje efekata vežbanja na mozak.“

Ovo je prva studija koja sugeriše da je deo centralnog nervnog sistema koji je u osnovi proširenja zenica povezan sa kognitivnim podsticajem koji dolazi od vežbanja.

Naravno, to je samo mala, preliminarna studija. Istraživači objašnjavaju da su rezultati ograničeni gledanjem samo na zdrave mlade odrasle osobe i neuravnoteženu grupu muškaraca i žena.

Potrebne su dodatne studije da bi se uverio da je ovaj efekat stvaran. A onda možemo početi da zadirkujemo šta to znači i kako možemo imati koristi od toga.

Ali to je fascinantan novi uvid u vezu između našeg mozga i naših očiju – kao i način na koji vežbanje može da promeni funkciju našeg mozga.

Istraživanje je objavljeno u NeuroImage.