Američki tužioci predlažu datum suđenja Trampu

Američki tužioci predlažu datum suđenja Trampu

Kancelarija specijalnog tužioca SAD Džeka Smita zatražila je od suda u Vašingtonu da počne krivično suđenje bivšem predsedniku Donaldu Trampu 2. januara. Smit tvrdi da će to Trampovom pravnom timu dati dovoljno vremena da se pripremi, dok Tramp insistira da je Smit „poremećen“ i „pokušava da ugrozi“ njegovu kampanju.

U podnesku na tri stranice podnetom u četvrtak, Smitova kancelarija je zatražila da izbor porote počne 11. decembra, nakon čega sledi suđenje tri nedelje kasnije. Ovaj predloženi raspored „služi interesu javnosti i interesima pravde, a istovremeno štiti prava i sposobnost optuženog da se pripremi za suđenje“, navodi se u podnesku.

U podnesku, Smitov tim je procenio da će im trebati između četiri i šest nedelja da iznesu svoj slučaj protiv bivšeg predsednika. Ako se sud složi sa Smitovim datumima, ovaj proces bi doveo do preklapanja suđenja sa poslaničkim klubovima u Ajovi, tokom kojih će republikanci u državi izabrati svog preferiranog kandidata za predsednika na izborima 2024. godine.

Tramp je ranije osudio Smita kao „poremećenog“ i tvrdio da je slučaj pokušaj Ministarstva pravde predsednika Džoa Bajdena da ukloni najstrašnijeg političkog rivala aktuelnog predsednika.

„Moj politički protivnik polude pokušavajući da ugrozi moju kampanju za predsednika“, napisao je Tramp ranije u četvrtak na svojoj platformi Truth Social. „Ovo su MRAČNI DANI U AMERICI!“

Smit je optužio Trampa ranije ovog meseca za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja zvaničnog postupka, ometanje i pokušaj ometanja zvaničnog postupka i zaveru protiv prava. Optužbe proizilaze iz Trampovih navodnih napora da zaustavi potvrđivanje Bajdenove pobede na izborima 2020. godine, koji su kulminirali neredima na Kapitol Hilu 6. januara 2021. u kojima je jednog od Trampovih pristalica ubio policajac.

Tramp se prošle nedelje izjasnio da nije kriv po sve četiri optužbe i rekao svojim pristalicama da će, ako bude izabran, Bajdena podvrgnuti istrazi zbog njegovih navodnih „krivih dela, uključujući mito iz Kine i mnogih drugih stranih zemalja koje idu u kasu Bajdenovog zločina porodica.“

Smit je takođe optužio Trampa u junu za njegovo navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima, pogodivši bivšeg predsednika po 32 tačke po Zakonu o špijunaži, po jednu za svaki dokument koji je navodno uklonio iz Bele kuće. Tramp se izjasnio da nije kriv, au govoru pred pristalicama ubrzo nakon podizanja optužnice pozvao je Ministarstvo pravde i FBI – koji su izvršili raciju na njegovom imanju na Floridi da bi pronašli dokumente – „kukavice“, „fašiste“ i „nasilnike“.