Liban zabranjuje film „Barbi“ zbog „promocije homoseksualnosti“

Liban zabranjuje film „Barbi“ zbog „promocije homoseksualnosti“

Libanski ministar kulture zabranio je u sredu film „Barbi” u bioskopima, rekavši da „promoviše homoseksualnost” i da je u suprotnosti sa verskim vrednostima, prenosi Rojters.

Ministra Mohameda Mortadu podržava moćna šiitska naoružana grupa Hezbolah, čiji je šef Saiied Hassan Nasralah pojačao svoju retoriku protiv LGBT zajednice, pozivajući se u nedavnom govoru na islamske tekstove koji pozivaju na kažnjavanje prestupnika smrću.

Mortadina odluka kaže da je utvrđeno da film „promoviše homoseksualnost i seksualnu transformaciju“ i da je „u suprotnosti sa vrednostima vere i morala“ umanjujući važnost porodične jedinice.

Na osnovu Mortadinog poteza, ministar unutrašnjih poslova Basam Mavlavi je zauzvrat zatražio od komiteta za cenzuru Opšte bezbjednosti, koji potpada pod ministarstvo unutrašnjih poslova i tradicionalno je odgovoran za odluke o cenzuri, da pregleda film i da svoju preporuku.

Kuvajt je kasnije u toku dana krenuo stopama Libana, rekavši da je zabranio „Barbi“ i natprirodni horor film „Pričaj sa mnom“ kako bi zaštitio „javnu etiku i društvenu tradiciju“, objavila je državna novinska agencija.

Liban je bio prva arapska zemlja koja je održala nedelju gej ponosa 2017. i generalno se smatrao sigurnim utočištem za LGBT zajednicu na široko konzervativnom Bliskom istoku.

Ali to pitanje je nedavno došlo u oštriji fokus, što je izazvalo tenzije. Mavlavi je prošle godine doneo odluku da zabrani događaje „koji promovišu seksualnu perverziju“ u Libanu, a podrazumeva se da se odnose na okupljanja prilagođena LGBT osobama.

U govoru prošlog meseca, Nasralah je pozvao libanske vlasti da preduzmu mere protiv materijala za koje smatra da promovišu homoseksualnost, uključujući i njihovo „zabranu“.

On je rekao da homoseksualnost predstavlja „neposrednu opasnost“ za Liban i da se treba „suočiti“. U slučaju homoseksualnog čina, Nasralah je rekao krajem jula, „od prvog puta, čak i ako je neoženjen, on biva ubijen“.

Libanska vlada je u utorak pozvala građane da se „drže“ porodičnih vrednosti nakon sastanka sa najvišim hrišćanskim sveštenikom u zemlji patrijarhom Beharom Butrosom al-Raijem, iako nije posebno pominjala LGBT zajednicu.

Aiman Mhanna, izvršni direktor neprofitne građanske fondacije Samir Kassir, rekao je za Rojters da je Mortadin potez došao usred „talasa netrpeljivosti“.

„Ovo je deo šire kampanje koja okuplja Hezbolah, hrišćansku krajnju desnicu i druge vrhunske verske vođe u fokusiranoj kampanji protiv LGBT osoba“, rekla je Mhanna.

Film u kom glume Margot Robi i Rajan Gosling kao Barbi i Ken, film šalje lutku kompanije Mattel Inc  u avanturu u stvarni svet. Film je od svog debija 21. jula premašio prodaju karata na blagajnama širom sveta od milijardu dolara.