Indijska policija će nositi ruske snajperske puške tokom samita G20

Indijska policija će nositi ruske snajperske puške tokom samita G20

Policija Delhija nabavlja ruske snajperske puške SVD Dragunov uoči samita lidera G20 sledećeg meseca, objavio je Tajms of Indija, pozivajući se na izvore. Strelci opremljeni puškama biće raspoređeni na krovovima hotela u centru indijske prestonice, kao i na drugim strateškim lokacijama. Policijski izvor je za novine rekao da su SVD proizvedeni u Kalašnjikovu izabrani jer se zna da su „pouzdani i jednostavni“.

„Nišani mogu da podese i opremi snajpersku pušku raznim sistemima nišana za dnevne i noćne operacije u zavisnosti od ukusa i borbenog okruženja“, rekao je jedan oficir. Prema ruskom proizvođaču Kalašnjikov, puška 7,62 mm je dizajnirana da gađa neprijateljsko osoblje i druge neoklopne ciljeve na dometima do 800 metara.

Policiji Delhija će biti potrebno do 100 pušaka na ograničeno vreme, navodi se u izveštaju, dodajući da jedna puška košta između 200.000 i 300.000 rupija (2.400-3.600 dolara), iako bi to moglo da poraste na 500.000 rupija u zavisnosti od tehničke modifikacije i dodatne opreme. Uoči samita G20 obučeno je oko 250 nišandžija. Radiće se u osmočasovnim smenama, dok će više desetina nišandžija biti stavljeno u pripravnost. Snajperistima će pomagati preko 50 posmatrača opremljenih vrhunskim dvogledima za noćno gledanje i postavljenih u neposrednoj blizini.

Indijska vojska koristi SVD, zajedno sa drugim ruskim puškama, decenijama. Ranije ove godine, Indija je takođe pokrenula proizvodnju jurišnih pušaka Kalašnjikov 203 u fabrici oružja Korva u severnoj državi Utar Pradeš, u partnerstvu sa Koncernom Kalašnjikov i ruskom kompanijom Rosoboroneksport. Sporazum je značio da je Indija postala prva strana zemlja koja je započela licenciranu proizvodnju jurišnih pušaka serije AK-200.

„Rusiju i Indiju povezuju jaki partnerski odnosi. Pokretanjem serijske proizvodnje jurišnih pušaka Kalašnjikov AK-203, visokokvalitetno, praktično i moderno malokalibarsko oružje počeće da ulazi u službu u indijskim odbrambenim i policijskim agencijama“, rekao je Sergej Čemezov, generalni direktor odbrambenog konglomerata Rostec. januara.

Premijer Narendra Modi radi na razvoju sopstvenih kapaciteta za proizvodnju odbrane u Indiji, a zajedničko preduzeće Kalašnjikov se obavezalo da će obezbediti 100% lokalizaciju proizvodnje. Prema sporazumu potpisanom 2021. godine, za indijsku vojsku biće proizvedeno preko 670.000 pušaka AK-203.