Švedska kritikovana zbog svog plana za izgradnju 10 novih nuklearnih reaktora

Švedska kritikovana zbog svog plana za izgradnju 10 novih nuklearnih reaktora

Eksperti za životnu sredinu kritikovali su plan švedske vlade da izgradi najmanje 10 nuklearnih reaktora u narednih 20 godina, što je više nego udvostručeno sadašnji broj.

Ministarka za klimu Romina Purmokhtari objavila je u sredu da Švedska treba da udvostruči proizvodnju električne energije u naredne dve decenije kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Plan za izgradnju 10 novih reaktora označiće dramatičnu promenu u odnosu na trenutni kapacitet nuklearne energije u zemlji, gde šest operativnih reaktora obezbeđuje oko 30% proizvodnje električne energije.

Lars Nilsson, profesor na Univerzitetu Lund i član Evropskog savetodavnog saveta za klimu, rekao je da se protivi vladinoj tvrdnji da su potrebni novi reaktori i nazvao je taj potez „simboličnim“.

„Ne možemo nedvosmisleno reći da nam je potrebno 10 novih reaktora. Trenutno je ekspanzija proizvodnje električne energije u Švedskoj posledica energije vetra“, rekao je on u intervjuu za izdanje.

Prema njegovim rečima, ovaj potez više liči na držanje nego na akciju. Nilsson kaže da je vlada htela da pokaže da preduzima mere kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Ako reaktori budu izgrađeni, troškovi će verovatno pasti na teret švedskih poreskih obveznika, rekao je Nilsson.

Prema njegovim rečima, reputacija Švedske kao „zelenog” lidera na svetskoj sceni se menja. „Švedska će delimično izgubiti taj profil. Sada zamah i progresivnost dolaze iz EU i Brisela“, rekao je on.

Karin Leken, generalna sekretarka najveće švedske organizacije za zaštitu prirode Naturskiddsforeningen, optužila je vladu da pokušava da „odvuče pažnju sa klimatskih pitanja“.

Oni skreću pažnju sa onoga što je sada zaista potrebno, a to je da se proizvede dovoljno električne energije do 2030. godine“, rekao je Leksen.

Ona je rekla da vladin plan ignoriše napredak postignut u novim metodama skladištenja energije i drugim razvojima.

„Ne slažemo se sa ministarkom energetike kada je rekla da nam je za izgradnju više vetroparkova potrebno više nuklearne energije. Mislimo da je to malo staromodno“, rekao je Leksen.

Švedska vlada saopštila je u sredu da će ukinuti ograničenje broja nuklearnih reaktora dozvoljenih u zemlji i pojednostaviti proces dobijanja dozvola za nove reaktore.

Podsetimo, Francuska je ove godine pretekla Švedsku i postala najveći neto izvoznik struje u Evropi.