Ukrajina kaže da su saudijski pregovori bili „proboj“, Kijev ima više da ponudi Africi nego Rusija

Ukrajina kaže da su saudijski pregovori bili „proboj“, Kijev ima više da ponudi Africi nego Rusija

Pregovori u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda bili su „proboj“ za Kijev koji je pokazao da je moguće prikupiti globalnu podršku oko plana od 10 tačaka koji je predložio predsednik Vladimir Zelenski za okončanje rata Rusije, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova. u četvrtak.

„Ako zemlja želi da bude u prvom sedištu svetske politike, ona mora da postane deo ovih koordinacionih sastanaka“, rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu za Rojters, misleći na razgovore u Džedi i manji događaj ranije ovog leta u Kopenhagenu. .

Zvaničnici iz više od 40 zemalja – uključujući Kinu, Indiju, Brazil, Sjedinjene Države i evropske zemlje, ali ne i Rusiju – učestvovali su u pregovorima, koji su viđeni kao pokušaj Kijeva da izgradi širu koaliciju sila da podrži svoje vizija mira.

Ukrajina je imala snažnu podršku Zapada jer se branila od ruske invazije, ali je bilo teže pridobiti glavne ekonomije globalnog juga.

Plan Zelenskog, koji Kijev želi da posluži kao osnova za mir za okončanje rata započetog u februaru 2022. godine, uključuje povlačenje svih ruskih trupa i vraćanje celokupne ukrajinske teritorije pod njenu kontrolu.

Kuleba je rekao da je broj zemalja zainteresovanih za učešće na sastancima kao što je skup u Džedi „dramatično porastao“ poslednjih nedelja, dodajući da ti događaji predstavljaju ključnu osnovu za buduće razgovore o viziji Ukrajine za mir.

„U potpunosti smo zadovoljni dinamikom ovog procesa“, rekao je on.“Verujem da je sastanak u Džedi bio iskorak jer smo po prvi put okupili zemlje koje predstavljaju (ceo) svet, ne samo Evropu i Severnu Ameriku. “

Rusija je rekla da je otvorena za mirovne pregovore sa Kijevom, ali insistira na svojim zahtevima na četiri ukrajinske provincije za koje je rekla da ih je anektirala prošle godine i da ih u potpunosti ili delimično kontroliše, kao i Krim koji je anektirala 2014. – uslov koji Kijev neće prihvatiti.

Kuleba je priznao da suprotstavljanje ruskom uticaju na mestima kao što je Afrika – gde veze sa Moskvom datiraju još iz sovjetske ere – ostaje izazov jer Ukrajina nastoji da proširi spektar zemalja iza sebe.

Ministar je boravio u tri ratne posete kontinentu. On je nastojao da uporedi ciljeve Ukrajine tamo – za koje je rekao da su uključivali saradnju u oblastima kao što su obrazovanje, građevinarstvo i digitalizacija – sa prisustvom ruske plaćeničke grupe Vagner u Africi.

Za razliku od Rusije, mi želimo da ulažemo u Afriku ono što će koristiti i njima i nama, jer je najveća ruska investicija u Africi Vagner“, rekao je Kuleba. „A ovo je ulaganje u (ne)bezbednost Afrike.

Odbijanje Rusije prošlog meseca da produži pakt kojim bi se ukrajinsko žito omogućilo da napusti crnomorske luke takođe je teško pogodilo kontinent. Tokom samita u Sankt Peterburgu prošlog meseca, afrički lideri su izvršili pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da nastavi sa sopstvenim planom za mir.

Ali Kuleba je rekao da turski predsednik Tajip Erdogan, koji ima uravnotežene odnose između Moskve i Kijeva, ima najbolje šanse da oživi sporazum uz posredovanje UN.

„Mislim da neće biti preterano reći da je predsednik Erdogan verovatno jedini čovek na svetu koji može da ubedi predsednika Putina da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito“, rekao je on.

Kuleba je takođe umanjio ideju da bi spora kontraofanziva Kijeva da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija, pokrenuta u junu, mogla da umanji podršku Zapada Ukrajini u kritičnom trenutku i da je natera na pregovore.

Ukrajinske snage su ostvarile samo postepeni napredak u delovima istoka i juga, gde je dobro izgrađena ruska odbrana usporila njihov prodor preko ogromnih delova stepe.

Priznajući da određeni javni „glasovi“ na Zapadu dovode u pitanje logiku podrške svojih vlada Ukrajini, Kuleba je rekao da ne vidi znakove zvaničnika da podrška slabi.

„Ključna stvar za nas je da držimo vlade na pravom putu – a one su do sada na pravom putu.

Portparol Bele kuće rekao je prošlog meseca da ukrajinska operacija „nije zastoj“ i da se kijevske snage „kreću“.

Kuleba je takođe izrazio optimizam da će Ukrajina na kraju dobiti rakete dugog dometa koje traži od SAD i Nemačke, što bi omogućilo ukrajinskim snagama da napadaju dublje iza ruskih linija.

Oni su u procesu izrade sopstvenih proračuna i analiza“, rekao je on. „A ove opcije… mislim da će biti otključane. Ali za to je potrebno više vremena.“