Bela kuća ne zna da li Pentagon proverava strane borce koje obučava

Bela kuća ne zna da li Pentagon proverava strane borce koje obučava

Bela kuća ne zna da li Pentagon ima proces provere za strane borce koje obezbeđuje obuku, priznao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kako prenosi Politico, novinari su u sredu pitali zvaničnika da li SAD sprovode pregled onih koje obučavaju u svetlu nedavnih puča, uključujući onaj u Nigeru, gde je vojska zemlje pobunila i pritvorila predsednika Mohameda Bazuma pre dve nedelje.

Kirbi je izjavio da nije upoznat da li Pentagon sprovodi bilo kakvu reviziju, ali je primetio da se „specifično vreme“ američke obuke troši na stvari kao što su „podrška demokratiji i vladavina prava i napori za borbu protiv korupcije“.

Njegovi komentari dolaze nakon što je The Intercept objavio da je potvrdio da je jednog od vođa puča u Nigeru, generala Musu Salau Barmoua, koji je ranije bio načelnik nigerskih snaga za specijalne operacije, obučavala američka vojska.

Barmou je navodno prošao obuku u Fort Beningu u Džordžiji i na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu, navodi se u saopštenju, pozivajući se na izvore iz Nigerije i anonimnog zvaničnika američke vlade.

Američki izvor je takođe rekao da je verovatno da Barmu nije jedini koji je učestvovao u puču koji je prošao obuku u SAD. „Siguran sam da ćemo saznati da su drugi bili partneri, da su bili uključeni u američke angažmane“, rekao je on o drugim članovima nove vojne vlade Nigera, napominjući da američke agencije istražuju stvar.

Kako navodi The Intercept, puč u Nigeru je 11. u regionu, u kojem su poslednjih godina učestvovali oficiri obučeni u SAD. Ranije su oficiri koje je obučavao Pentagon takođe bili odgovorni za preuzimanja u Burkini Faso, Maliju, Gambiji, Gvineji i Mauritaniji.

Vladini izvori ovog izdanja su primetili da „treniramo prema standardima – zakonima rata i demokratskim standardima“. Međutim, on je napomenuo da se „radi o stranom vojnom osoblju. Ne možemo da kontrolišemo šta rade. Nemamo načina da ih zaustavimo.“