Nemačka vlada se sprema da Ukrajini obezbedi krstareće rakete Taurus

Nemačka vlada se sprema da Ukrajini obezbedi krstareće rakete Taurus

Nemačka vlada bi uskoro mogla da odluči da Ukrajini obezbedi krstareće rakete dugog dometa Taurus sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 500 km.

Prema izveštajima iz krugova vladajuće Socijaldemokratske partije, nemačka vlada namerava da najavi isporuku krstarećih raketa Taurus Ukrajini „u bliskoj budućnosti“, piše izdanje.

„Trenutno kancelarija radi na rešavanju ovog pitanja sa najvažnijim saveznikom Nemačke i najvećim podržavaocem Ukrajine – Sjedinjenim Američkim Državama“, navodi se u publikaciji.

Prema informacijama iz vladinih partijskih krugova, nemačko vazduhoplovstvo je dalo i „zeleno svetlo” za snabdevanje nemačkog Taurusa. Kancelarija kancelara je prošle nedelje primila prezentaciju Saveznog ministarstva odbrane u kojoj su sumirane najvažnije činjenice o ovim projektilima: dostupnost u Bundesveru, rizici, efikasnost oružja.

Kako navodi publikacija, ova odluka može dovesti do isporuke ne samo krstarećih raketa Taurus, već i američkih raketa ATACMS. Kako je nekoliko socijaldemokrata potvrdilo za t-online, koordinisan pristup, posebno sa SAD, neophodan je uslov da kancelarka pristane na nove sisteme naoružanja za Ukrajinu.

Bajdenova administracija je do sada odbijala da isporuči rakete ATACMS. Ali promena kursa u Vašingtonu takođe može biti neizbežna. Kako prenosi Politico, predsednik Bajden će se u četvrtak obratiti američkom Kongresu sa zahtevom da odobri novi paket naoružanja za Ukrajinu. Nejasno je da li će ovaj paket uključivati rakete ATACMS, koje Kijev traži već nekoliko meseci.