Vijetnam želi da bude partner sa SAD

Vijetnam želi da bude partner sa SAD

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u utorak da Vijetnam želi da „postane partner“ SAD i da će u bliskoj budućnosti posetiti tu azijsku naciju. Bajden je možda progovorio prerano, pošto je Bela kuća odbila da komentariše njegovu izjavu.

„Uskoro ću ići u Vijetnam, jer Vijetnam želi da promeni naš odnos i postane partner“, rekao je Bajden na događaju u Novom Meksiku, prema izveštajima medija.

Odnosi između SAD i Vijetnama nisu postojali decenijama nakon što su se američke snage povukle iz zemlje 1973., a predsednik Bil Klinton je ponovo uspostavio diplomatske odnose 1995. SAD i Vijetnam sada uživaju normalne ekonomske odnose, iako je Kina i dalje najveći trgovinski partner Vijetnama i strani investitor, pri čemu je Rusija glavni vojni partner Hanoja.

Uprkos tome što Kina i Vijetnam dele zvaničnu komunističku ideologiju, tenzije između obe zemlje su porasle poslednjih godina, posebno zbog pomorskih zahteva Pekinga u Južnom kineskom moru. U svom obraćanju u utorak, Bajden je sugerisao da SAD vide otvaranje za povlačenje Vijetnama u svoju orbitu.

„Našli smo se u situaciji u kojoj se sve ove promene širom sveta dešavaju u trenutku kada imamo priliku… da promenimo dinamiku“, rekao je on, dodajući da se „vernost menja širom sveta“.

Bajden je dao slične direktne primedbe na prijemu kampanje u Mejnu prošlog meseca. „Dobio sam poziv od šefa Vijetnama, [koji] očajnički želi da me upozna kada odem u G-20“, rekao je Bajden prisutnima, misleći na samit G-20 sledećeg meseca u Indiji. „On želi da nas uzdigne do glavnog partnera, zajedno sa Rusijom i Kinom“, nastavio je Bajden. „Šta mislite o čemu se radi? Ne, ne šalim se.“

Kao i u Novom Meksiku, Bajden je u Mejnu izjavio da se „svet u velikoj meri menja“.

Obraćajući se novinarima kasnije u utorak, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da „nema sa čime da razgovara danas“ u vezi sa Bajdenovim planovima putovanja.

„Imamo veoma dobre odnose sa Vijetnamom i taj odnos se poboljšava“, rekao je on. „Nastavićemo da tražimo mogućnosti da poboljšamo taj odnos, a on je kritičan u veoma kritičnom delu sveta.

Vijetnam je član Indo-pacifičkog ekonomskog okvira, labave ekonomske grupacije koju je Bajden najavio prošle godine. Iako okvir nije ugovor ili formalni trgovinski sporazum, Peking je njegovo potpisivanje ipak posmatrao kao pokušaj ekonomske izolacije i podsticanja „konfrontacije“ sa Kinom.