Pomoćnici Donalda Trampa na sudu, izjašnjavaju se u slučaju američkih poverljivih dokumenata

Pomoćnici Donalda Trampa na sudu, izjašnjavaju se u slučaju američkih poverljivih dokumenata

Dvojica pomoćnika Donalda Trampa stigla su u četvrtak u savezni sud na Floridi da se izjasne u slučaju optužujući ih da su obmanjivali istražitelje koji su pokušavali da povrate poverljiva dokumenta koja je bivši predsednik poneo sa sobom. kada je napustio funkciju.

Volt Nauta, Trampov sobar, i Karlos De Oliveira, menadžer imovine u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago u Palm Biču, nisu razgovarali sa medijima kada su stigli u zgradu suda. Njih dvojica bi trebalo da budu saslušani u 10 časova (14:00 GMT) pred američkim sudijom za prekršaje Šenijekom Mils Mejnardom zbog optužbi za ometanje pravde i lažne izjave.

Tim specijalnog tužioca Džeka Smita optužio je Nautu i ​​De Oliveiru da su bili u zaveri sa Trampom kako bi osujetili jednogodišnju istragu o njegovom zadržavanju dokumenata, koja je uključivala neke od najstrože čuvanih američkih tajni.

Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024. da se suoči sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom, izjasnio se da nije kriv po 40 tačaka optužnice za neovlašćeno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, ometanje pravde i lažne izjave. Pojavio se na suđenju u junu.

Tužioci su optužili Trampa da je sa sobom poneo strogo poverljiva dokumenta kada je napustio Belu kuću 2021. i da ih je nasumično čuvao u Mar-a-Lagu, uključujući kupatilo, tuš i plesnu salu. Tramp je takođe pokazao poverljive informacije ljudima koji u njegovom golf odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju, nisu bili ovlašćeni da ih vide, navodi se u optužnici.

Nauta je premestila kutije sa dokumentima u Mar-a-Lago da bi ih sakrila od Trampovog advokata i saveznih istražitelja, tvrde tužioci. On i Oliverija su optuženi da su pokušali da izbrišu snimke sigurnosnih kamera i da su lagali FBI.

Krivični slučaj je jedan od tri sa kojima se Tramp suočava dok vodi kampanju za ponovno zauzimanje Bele kuće na izborima u novembru 2024. godine, a četvrta potencijalna optužnica se nazire u Gruziji. Tramp je optužbe predstavio kao deo političke zavere protiv njega.

U predmetu sa dokumentima, Nauta se izjasnio da nije kriv, ali mora biti optužen po dodatnim tačkama koje su podignute u zamenjujućoj optužnici u julu. Tramp se u sudskom podnesku izjasnio da nije kriv po novim optužbama i neće se pojaviti pred sudom u četvrtak.

De Oliveira je dodat kao trećeoptuženi u drugoj optužnici. Prvi put se pojavio pred sudom 31. jula, ali se nije izjasnio o krivici jer još nije imao advokata sa licencom za obavljanje delatnosti na Floridi.

Tramp se takođe izjasnio da nije kriv u slučaju koji je pokrenuo Smit koji ga tereti za nezakonit pokušaj da poništi svoj izborni poraz 2020. i drugom koji su ga tužioci na Menhetnu teretili za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi prikrio tajne isplate novca porno zvezdi. Tramp je negirao da je počinio prekršaje u Gruziji, uključujući istragu o njegovim naporima da preokrene svoj izborni poraz u toj državi.