JPMorgan podiže procenu ekonomskog rasta SAD, više ne očekuje recesiju 2023

JPMorgan podiže procenu ekonomskog rasta SAD, više ne očekuje recesiju 2023

Glavni ekonomista JPMorgan-a rekao je u petak da banka više ne predviđa recesiju SAD ove godine i da je podigla procenu ekonomskog rasta kako se ekonomija širi „zdravim tempom“, piše Rojters.

Kompanija je povećala svoju procenu realnog rasta BDP-a u tekućem kvartalu na 2,5% sa 0,5%, napisao je Majkl Feroli u istraživačkoj belešci u petak.

„S obzirom na ovaj rast, sumnjamo da će privreda brzo izgubiti dovoljno zamaha da sklizne u blagu kontrakciju već u sledećem kvartalu, kao što smo ranije predvideli“, napisao je ekonomista.

I dok su rizici od recesije i dalje povišeni za sledeću godinu, Feroli je rekao da očekuje skroman rast ispod norme.

Ranije ove nedelje, stratezi Bank of America rekli su da više ne predviđaju recesiju za SAD u 2024. i da su povećali izglede za ekonomski rast zemlje u 2023.

Feroli iz JPMorgana ukazao je na stavke kao što su relativno brzo rešavanje gornje granice duga i implicitna garancija regulatora bankarskim štedišama tokom regionalne bankarske krize ranije ove godine.

Feroli je rekao da je ovo „uveliko smanjilo izglede za različite vrste rizika finansijske krize, iako je ostavilo na mestu hronični vetar strožih bankarskih kredita“.

Ekonomista je takođe naveo porast ponude radne snage i nagoveštaje poboljšanja performansi na strani ponude u podacima o produktivnosti u drugom kvartalu, dok tržišta kapitala traže „dalji porast produktivnosti od veće upotrebe veštačke inteligencije“.

Ipak, iako recesija više nije njegov osnovni slučaj, mogla bi se materijalizirati ako Fed ne poveća stope, upozorio je Feroli.

I rekao je da „verovatno ne bi bilo potrebno veliko iznenađenje inflacije da FOMC isporuči dodatno povećanje stope koje je signalizirano u junskim tačkama, sa možda još više da dođe“.

SAD će izvestiti julske podatke o potrošačkim cenama 10. avgusta.