Nemilosrdni Man Siti traži rekordne četiri titule zaredom

Nemilosrdni Man Siti traži rekordne četiri titule zaredom

Osvajanje četiri uzastopne titule prvaka u istoriji engleskog fudbala pokazalo se izvan dometa bilo kojeg tima ili menadžera u istoriji engleskog fudbala, ali ako bilo koji klub može to da ostvari, to je Mančester Siti.

Potaknut bogatstvom svojih vlasnika u Abu Dabiju, Siti je oponašao dominaciju Mančester junajteda sa trostrukim osvajanjem rivala u kasnim 1990-im i početkom 2000-ih, podižući letvicu na novi nivo.

Pod španskim vođom Pepom Gvardiolom osvojili su pet od poslednjih šest titula u Premijer ligi, a prošle sezone su takođe osvojili FA kup i proširili svoju domaću dominaciju na kontinent pošto su prvi put podigli Ligu šampiona, prenosi Rojters.

Moglo bi se reći da je nakon što je trofej krunisao pobedom nad milanskim Interom u Istanbulu, Gvardiola dostigao svoj zenit i nema šta drugo da postigne sa Sitijem.

Ali Gvardiolina glad za stalnim usavršavanjem, udružena sa činjenicom da je rekordna četvrta uzastopna titula u igri, znači da neće biti smanjenja intenziteta Sitija.

Način na koji su nemilosrdno jurili iznenađujući Arsenal prošle sezone da bi na kraju osvojili titulu sa pet bodova, poslužiće kao oštro upozorenje svakom klubu sa ambicijama da sruši Siti sa svog mesta.

Uticajni kapiten Ilkaj Gundogan otišao je u Barselonu, dok se krilo Rijad Mahrez pridružio egzodusu u Al-Ahli u Saudijskoj Arabiji, a stigao je samo Mateo Kovačić iz Čelsija.

Siti će verovatno potpisati bar jedan potpis pre nego što se zatvori prelazni rok, iako je u stvarnosti ekipa koja je Gvardiola na raspolaganju toliko dobro izbalansirana da će biti potrebna samo vrlo lagana podešavanja da bi ostali ispred.

Međutim, takva je priroda Premijer lige da Siti sigurno neće imati sve po svom.

Arsenal je bio na vrhu prošle sezone 248 dana samo da bi posustao pod nemilosrdnom poterom Sitija, ali potpisivanjem veznog igrača Engleske Deklana Rajsa, igrača koji bi Gvardiola rado dočekao na Etihad stadionu, izgledaju dobro opremljeni da još jednom vode juriš.

Liverpul, jedina ekipa koja je prekinula marš Sitija od 2017. godine, proveo je leto skidajući deo stare garde iz svog tima. Potpisivanje Aleksisa Meka Alistera i Dominika Šoboslaija će dodati energiju veznom redu — nešto što je nedostajalo u prvoj polovini prošle kampanje.

Neuspeh ekipe Jurgena Klopa da se kvalifikuje za Ligu šampiona bio bi užasan, posebno kada je Mančester junajted završio osam bodova iznad njih.

Junajted, čije vlasništvo ostaje stalni izvor ometanja, u početku se borio pod Erikom ten Hagom prošle sezone, ali je osvojio Liga kup i izgleda u dobroj poziciji da se konsoliduje, iako je upitno da li mogu da pronađu drugi nivo.

Njukasl junajted, koji je završio kao četvrti u prošlom mandatu, biće odlučan da dokaže da to nije bio bljesak, iako će ovog puta morati da žongliraju sa zahtevima da se bore za mesto među prva četiri u Ligi šampiona.

Svakako će pomoći dodavanja krilnog igrača Harvija Barnsa iz Lester sitija i Sandra Tonalija iz Milana.

Totenhem Hotspur će započeti novu eru pod vođstvom Anža Postekoglua koji pokušava da se obnovi posle prošlosezonskog osmog mesta.

Postekoglu je prvi Australijanac koji je uspeo u Premijer ligi i suočava se sa velikim izazovom u klubu iz severnog Londona koji je izdržao toksičnu kampanju 2022-23 pod Antoniom Konteom.

Njegov dolazak je u velikoj meri zasenjen stalnim spekulacijama o najboljem strelcu kluba svih vremena Hariju Kejnu i da li će se pridružiti minhenskom Bajernu, a Postekoglu će odahnuti kada se ta situacija reši.

Od novajlija, povratak Luton Tauna u prvu ligu po prvi put u više od 30 godina će dodati neku intrigu i još jednom dokazati prednosti engleske piramide.

Sa sićušnim trošnim stadionom i malim budžetom, od Lutona će se očekivati da se odmah vrati, ali će uzeti veliko srce od Fulama, Bornmuta i Notingem Foresta koji su nadmašili šanse i preživeli prošlu sezonu nakon što su promovisani.