Sin kolumbijskog predsednika priznao da je nezakonit novac ušao u izbornu kampanju

Sin kolumbijskog predsednika priznao da je nezakonit novac ušao u izbornu kampanju

Nikolas Petro, ​​najstariji sin kolumbijskog predsednika Gustava Petra, priznao je u četvrtak da je nezakonit novac ušao u predizbornu kampanju njegovog oca prošle godine, saopštio je u četvrtak tužilac koji vodi ovaj slučaj, piše Rojters.

Nikolas Petro, ​​37, uhapšen je u subotu u gradu Barankilja zajedno sa svojom bivšom suprugom, Dejsuris del Karmen Vaskez, koja je u martu citirana u medijima da je dve osobe optužene za veze sa trgovinom drogom dale novac njenom bivšem supružniku. podržavaju predizbornu kampanju predsednika.

„Gospodin Nikolas Fernando Petro Burgos dao je relevantne informacije koje do sada nisu bile poznate u kancelariji državnog tužioca, uključujući… o finansiranju prethodne predsedničke kampanje sadašnjeg predsednika, gospodina Gustava Petra Urega“, rekao je tužilac Mario Burgos tokom saslušanje, gde je bio prisutan Nikolas Petro.

Informacije su se odnosile na finansiranje kampanje, za koje se činilo da prevazilaze zakonske granice, a neke od njih nisu prijavljene izbornim vlastima, dodao je Burgos.

Iako je Vaskez rekao da predsednik nije bio upoznat sa tim poslovima, skandal bi mogao da ometa Petrovu administraciju u nastojanju da postigne mir i preda sporazume sa naoružanim grupama i njenu ambicioznu reformsku agendu.

Prema optužbama, Nikolas Petro, ​​poslanik u provinciji Atlantiko, primao je novac od optuženih trgovaca drogom u zamenu za njihovo uključivanje u predsednikove mirovne planove.

On se izjasnio da nije kriv, ali je rekao da će sarađivati sa tužiocima, koji ga optužuju da je kupio imovinu u vrednosti od oko 394.000 dolara novcem koji nije došao od njegove poslaničke plate.

Optužbe bi mogle dovesti do kazne od 12 i 20 godina zatvora.