Grčki premijer traži poboljšanje odnosa sa Turskom, ali kaže da Ankara treba da odustane od agresije

Grčki premijer traži poboljšanje odnosa sa Turskom, ali kaže da Ankara treba da odustane od agresije

Grčki premijer rekao je u ponedeljak da njegova vlada želi u potpunosti da iskoristi razvoj pozitivne političke klime sa susednom Turskom kako bi unapredila bilateralne odnose uprkos nizu višedecenijskih sporova.

Međutim, grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da to ne znači da je Turska „značajno promenila“ svoj stav o ključnim razlikama između dve zemlje i da treba da „odlučno napusti svoje agresivno i nezakonito ponašanje“ protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Grčke.

Turska i Grčka i dalje su u sukobu oko pomorskih granica u istočnom Mediteranu, spora koji utiče na neregularnu migraciju u Evropsku uniju, prava na minerale i projekciju vojne moći.

Micotakis je rekao da se dogovorio sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom samita NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, od 11. do 12. jula da pokrene nove „linije komunikacije“ i da održi „period mira“.

Očekuje se da će razgovori na visokom nivou između dve zemlje biti održani u grčkom gradu Solunu kasnije ove godine.

Međutim, grčki premijer je rekao da Erdoganovo približavanje EU ne može doći na račun napora da se zaleči etnička podela Kipra koja traje skoro pola veka.

Govoreći nakon razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, Micotakis je rekao da je rekao Erdoganu da poboljšane evropsko-turske veze ne mogu isključiti Kiparski mirovni sporazum i da se to pitanje ne može „ostaviti po strani“.

Turska i otcepljeni kiparski Turci insistiraju na rešenju sa dve države od jula 2017, kada je propala poslednja runda mirovnih pregovora uz posredovanje UN.

Taj stav je poništio dugogodišnji sporazum koji je Savet bezbednosti UN sankcionisao brojnim rezolucijama da bi svaki mirovni sporazum imao za cilj ponovno ujedinjenje Kipra kao federacije koja se sastoji od zona grčkog i turskog govornog područja.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom. Samo Turska priznaje deklaraciju o nezavisnosti kiparskih Turaka u severnoj trećini ostrva, gde je stacionirano više od 35.000 turskih vojnika.

U petak je lider kiparskih Turaka Ersin Tatar ponovio da bi mirovni pregovori mogli da se nastave samo ako kiparski Grci priznaju „suverenu jednakost” kiparskih Turaka.

Hristodulides je u ponedeljak rekao da svako poboljšanje evropsko-turskih odnosa treba da bude zasnovano na recipročnom delovanju Turske, dodajući da EU daje prioritet mirovnom sporazumu na Kipru u skladu sa rezolucijama UN.