Britanija će dodeliti preko 100 novih dozvola za naftu i gas Severnog mora

Britanija će dodeliti preko 100 novih dozvola za naftu i gas Severnog mora

Britanija će dodeliti više od 100 novih licenci za naftu i gas u Severnom moru kao deo napora da iskoristi domaće zalihe i postane energetski nezavisnija, saopštila je vlada u ponedeljak.

Premijer Riši Sunak rekao je da je taj potez u skladu sa ekološkim ciljevima vlade, s tim da će oko četvrtine potražnje za energijom u Velikoj Britaniji i dalje biti pokriveno naftom i gasom kada UK dostigne neto nulu 2050. godine.

Sunak je rekao da će nove licence podržati domaće snabdevanje, smanjiti oslanjanje na neprijateljske države, podstaći radna mesta u sektoru i smanjiti ugljenični otisak u poređenju sa alternativnom opcijom uvoza tečnog prirodnog gasa.

Vlada je takođe objavila planove za uspostavljanje dva nova klastera za korišćenje i skladištenje ugljenika u Škotskoj i severnoj Engleskoj.

„Pošto je Velika Britanija proizvođač nafte i gasa u brzom opadanju, nove dozvole za naftu i gas smanjuju pad snabdevanja u Velikoj Britaniji kako bi se osigurala vitalna energetska sigurnost, umesto da je poveća iznad sadašnjih nivoa – tako da Velika Britanija ostaje na pravom putu da ispuni neto nula do 2050. godine“, saopštila je vlada.

Sunak bi kasnije u ponedeljak trebalo da poseti lokaciju energetske infrastrukture u Škotskoj.

Regulatorna agencija za industriju nafte i gasa očekuje da će prva od novih dozvola, koje će nastaviti da se suočavaju sa testovima klimatske kompatibilnosti, biti dodeljena na jesen, saopštila je vlada.

Takođe je rečeno da bi se nove licence mogle ponuditi u blizini već licenciranih područja kako bi se brže otključale rezerve nafte i gasa zahvaljujući postojećoj infrastrukturi i prethodnim procenama.

U saopštenju se ističe razlika između Sunakovih konzervativaca i opozicione Laburističke partije, za koju istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je na putu da pobedi na nacionalnim izborima koji se očekuju sledeće godine. Ona je obećala da će zaustaviti nove dozvole za istraživanje nafte i gasa u Severnom moru.