Azijska tržišta se suočavaju sa teškim potezom

Azijska tržišta se suočavaju sa teškim potezom

Azijske deonice mogle bi biti u neravnom početku sedmice ako očekuju da će nadmašiti snažne dobitke u kojima su uživali prethodne sedmice, pod snagom potencijalnih stimulansa u Kini, najvećeg povećanja minimalne plate u Japanu i treperavog optimizma koji bi globalna ekonomija mogla izbjeći recesija.

Kineske akcije suočavaju se sa izazovom da nadmaše prošlonedeljni rast od 4,5% na CSI 300 (.CSI300), najvećem nedeljnom skoku indeksa od novembra.

Tokom nedelje su takođe Hang Seng (.HSI) i Nikkei 225 (.N225) porasli za 4,4% i 1,4%, respektivno, dok je MSCI-ov indeks akcija Azije i Pacifika van Japana (.MIAPJ0000PUS) napredovao za 2,5%.

Tržišta su bila potresena na kraju nedelje kada je Banka Japana napravila prvi korak od svoje decenijama duge politike monetarnog stimulisanja, dozvoljavajući kamatnim stopama više slobode da se kreću u skladu sa inflacijom i ekonomskim rastom.

Taj potez se poklopio sa odlukom da se sprovede najveće povećanje minimalne plate u Japanu u istoriji u pokušaju da se treća najveća svetska ekonomija izvuče iz zastoja.

Učesnici na tržištu takođe istražuju drugu stranu Japanskog mora u potrazi za znakovima života u kineskoj ekonomiji.

Peking je 24. jula obećao da će prilagoditi svoju politiku kako bi ubrzao nejasan oporavak nacije nakon COVID-a, potez koji je pomogao da se učvrsti skoro dvonedeljni maksimum juana u odnosu na dolar, izazvao je skok CSI 300 za skoro 3%, a HSI u porastu 4,1%.

U narednoj sedmici u Sjedinjenim Državama, sezona zarada u drugom kvartalu galopira, a očekuje se da će niz visokih rezultata u narednim danima baciti dodatno svjetlo na sliku globalne potražnje, posebno kada je u pitanju Kina.

Megacaps Apple Inc (AAPL.O) i Amazon.com (AMZN.O), zajedno sa proizvođačem čipova Vestern Digital Corp (VDC.O), proizvođačem građevinske i rudarske opreme Caterpillar Inc (CAT.N), globalno sveprisutnim lancem kafe Starbucks Corp ( SBUKS.O) i kompanija za bežičnu tehnologiju Kualcomm Inc (KCOM.O) su na palubi.

Zarada od Marriott International (MAR.O), MGM Resorts International (MGM.N) i Host Hotels & Resorts (HST.O) pomoći će da se osvetli stanje globalne potražnje za putovanjima i turizmom.

Potencijalno tržišni pokazatelji u SAD sledeće nedelje uključuju PMI proizvodnje i usluga. Osim toga, otvaranje radnih mesta, privatni platni spiskovi, potraživanja za nezaposlene i planirana otpuštanja postaviće osnovu za pomno praćen julski izveštaj o zapošljavanju u petak.