Dve plemenske zajednice otvaraju prve legalne rekreativne dispanzere marihuane u Minesoti

Dve plemenske zajednice otvaraju prve legalne rekreativne dispanzere marihuane u Minesoti

Očekuje se da će najmanje dve plemenske grupe otvoriti prve rekreativne dispanzere marihuane u Minesoti u avgustu, pošto u utorak rekreativna marihuana postane legalna za posedovanje i uzgoj u državi.

Nakon glasanja u savetu u petak, Nacija Bele Zemlje u severozapadnoj Minesoti legalizovala je rekreativni kanabis i počeće da ga prodaje negde u prvoj polovini avgusta, izvestio je javni radio Minesote. I pripadnici plemena i odrasli koji nisu iz plemena stariji od 21 godine mogli bi da kupuju u nacionalnom dispanzeru.

Nedeljama ranije, NativeCare – dobavljač medicinske marihuane kojim upravljaju plemeni – najavio je rekreativni dispanzer marihuane za koji se očekuje da će uskoro biti otvoren na Red Lake Nation-u kada novi zakon stupi na snagu, izvestio je Star Tribune. Nacija je takođe u severozapadnoj Minesoti.

Bend je u to vreme mogao da počne da prodaje marihuanu za rekreaciju, ali je odlučio da sačeka dok novi zakon o marihuani u Minesoti ne legalizuje posedovanje u celoj državi.

„Naša namera je da budemo dobar partner i na kraju popunimo prazninu za ljude koji nameravaju da koriste kanabis“, rekao je sekretar plemena Crvenog jezera Sem Strong za Star Tribune.

Državno zakonodavno telo koje kontroliše demokrate odobrilo je ove godine veliki zakon o legalizaciji marihuane, koji je demokratski guverner Tim Valc potpisao u maju.

Vhite Earth Nation i Red Lake Nation planiraju da iskoriste svoj suverenitet i odmah omoguće prodaju. Ali država predviđa da će većina legalnih maloprodaja početi tek početkom 2025. godine, dok stvara sistem licenciranja i regulative za novu industriju.

Minesota je 23. država koja je legalizovala rekreativnu marihuanu, više od decenije nakon što su to učinili Kolorado i Vašington.