Kanzas: Pravo transrodnim osobama da menjaju lične karte

Kanzas: Pravo transrodnim osobama da menjaju lične karte

Zvaničnici koji rade za demokratskog guvernera u Kanzasu osporavaju sudsku odluku koja je privremeno zaustavila državu da dozvoli transrodnim osobama da promene pol na svojim vozačkim dozvolama.

Državno ministarstvo prihoda kaže da državni tužilac Kris Kobah, republikanac, nije imao zakonska ovlašćenja da podnese tužbu koja je dovela do toga da je okružni sudija privremeno sprečio transrodne osobe da promene dozvole, barem do 1. novembra. Najnoviji odgovor suda. od demokrata je datiran u petak.

Kobah tvrdi da omogućavanje ljudima da promene svoj rodni identitet na državnim ličnim kartama – koje država označava kao njihov „pol“ – krši zakon Kanzasa koji je stupio na snagu 1. jula i ukinuo prava transrodnih osoba. On je tužio nakon što je guvernerka Laura Keli rekla da će se promene nastaviti uprkos tom novom zakonu. Kanzas je za sada među samo nekoliko država koje ne dozvoljavaju takve promene, zajedno sa Montanom, Oklahomom i Tenesijem.

Državno ministarstvo prihoda nadzire probleme sa vozačkim dozvolama u Kanzasu preko svog Odeljenja za vozila. Odeljenje je u sudskim dokumentima podnetim u petak tvrdilo da je državnom tužiocu potrebno ovlašćenje guvernera, zakonodavnog tela ili lokalnog okružnog tužioca da podnese slučaj u okružnom sudu u državi. Kobah tvrdi da su mu prethodni sudski presedani i pravna tradicija omogućili da tuži.

Slučaj se vodi u okrugu Šoni, gde se nalazi glavni grad države Topeka.

„Ovo je najozbiljnije lažno predstavljanje i bez više toga, zahteva momentalno odbacivanje ovog slučaja“, tvrdili su advokati Odeljenja za prihode u svom poslednjem podnesku.

Kancelarija državnog tužioca nije odmah odgovorila na zahteve za SMS i e-poštu u nedelju tražeći odgovor.

Okružni sudija Tereza ​​Votson je prvobitno stala na stranu Kobaha kada je zakazala ročište za 1. novembar o tome da li da blokira promene u vozačkim dozvolama posle tog datuma. Ona takođe ima saslušanje 16. avgusta o zahtevu pet transrodnih stanovnika Kanzasa da intervenišu u slučaju, čemu se Kobah protivi.

Novi zakon kojim se poništavaju transrodna prava definišu muškarce i žene na osnovu „reproduktivnog sistema“ osobe pri rođenju, sprečavajući pravno priznavanje promene rodnog identiteta i primenjujući pravilo u „bilo kom“ drugom zakonu ili propisu. Zakonodavna skupština pod kontrolom republikanaca nadjačala je Kelijev veto na tu meru.

Ministarstvo prihoda je u početku bezuspešno tvrdilo da i dalje mora da poštuje starije i specifičnije zakone u vezi sa vozačkim dozvolama koji su u suprotnosti sa novim zakonom.

Novi argumenti su takođe tehnički. Oni se oslanjaju na striktno čitanje zakona koji propisuje ovlašćenja državnog tužioca i drugih zakona koji detaljno navode kada radnje agencije mogu da preispitaju okružni sudovi.

Transrodne osobe koje žele da intervenišu u tužbi tvrde da zakon o pravima transseksualaca krši građanske slobode zaštićene ustavom Kanzasa, uključujući pravo na telesnu autonomiju.

Kobah takođe pokušava da spreči državu da promeni izvode iz matične knjige rođenih u Kanzasu transrodnih osoba u posebnom slučaju na saveznom sudu.