Političari i diplomate pozivaju Berlin da Ukrajini pošalje rakete Taurus

Političari i diplomate pozivaju Berlin da Ukrajini pošalje rakete Taurus

Glasovi i u nemačkoj vladi i u opoziciji govore u prilog povećanju vojne pomoći Kijevu, uključujući i slanje raketa dugog dometa, dok vlasti odlažu odluku zbog određenih „strahova“.

Mišljenje nekih političara deli i VELT AM SONNTAG.

„Nemačka mora odmah da obezbedi više tenkova Leopard 2, sistema za uklanjanje mina i protivvazdušnih sistema, kao i municiju i krstareće rakete Taurus“, rekao je Roderih Kizeveter, poslanik Bundestaga iz glavne opozicione stranke CDU.

Treba podsetiti da se političar dotakao ovog pitanja u nedavnom komentaru za Ukrinform.

Prema Kizeveteru, Bundesver ima 600 sistema Taurus, od kojih oko 450 nije u funkciji, ali bi moglo da se nadogradi za izvoz u Ukrajinu. Istovremeno, nedostaje politička volja za to, dodao je on. Kizeveter, bivši vojni oficir, smatra to „namernom taktikom odlaganja“, posebno zbog nevoljnosti koju nemačka vlada ima prema ideji da Ukrajina oslobodi Krim.

„Kašnjenje (u snabdevanju oružjem) ima efekat produžavanja (rata) i može dovesti do širenja rata na druge zemlje, poput Moldavije, Rumunije, baltičkih država ili Poljske“, upozorava Kizeveter.

Markus Faber, političar Liberalne partije, koja je deo vladajuće koalicije, takođe se zalaže da se Ukrajini obezbede krstareće rakete Taurus. Uspeh krstarećih raketa koje je već isporučila Velika Britanija pokazuje koliko je ovo oružje važno na bojnom polju, istakao je on.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksij Makejev je zauzvrat takođe pozvao saveznu vladu da preispita svoj stav prema snabdevanju Ukrajini modernih krstarećih raketa jer takvo oružje „spašava živote“.

Publikacija primećuje da je čvrsto „ne“ u debati o Biku posledica tri faktora: nepoverenja u Kijev (deo savezne vlade još uvek sumnja u vojne motive rukovodstva u Kijevu i pretpostavku da će rakete biti upotrebljene protiv ciljeva u Rusiji), strah od ljutnje Moskve i njene naknadne reakcije, kao i stav Sjedinjenih Država koje su do sada odbijale da obezbede ATACMS.

Od početka leta, Ukrajina je izgovarala molbe da dobije nemačke krstareće rakete dugog dometa Taurus. Reč je o vođenim projektilima dometa do 500 kilometara. Tvrdi se da je bojeva glava Taurus sposobna da uništi čak i sisteme bunkera.