Bela kuća predstavila predložene reforme za ubrzanje dobijanja čiste energije

Bela kuća predstavila predložene reforme za ubrzanje dobijanja čiste energije

Bela kuća je u petak predložila reforme u procesu revizije životne sredine za nove energetske projekte za koje je rekla da će pomoći u ubrzavanju izdavanja dozvola za prenos električne energije i drugih projekata potrebnih za suzbijanje emisija povezanih sa klimatskim promenama, piše Rojters.

Predlog bi revidirao zakon o nacionalnoj politici zaštite životne sredine (NEPA) koji sprovodi propise podsticanjem više „programskih“ ekoloških pregleda više projekata, a ne pojedinačnih pregleda, i omogućavanjem federalnim agencijama da izuzmu više kategorija projekata iz pregleda.

To bi takođe ograničilo potrebu za pregledima životne sredine za projekte za koje federalne agencije smatraju da imaju značajne i dugotrajne pozitivne uticaje.

Novo pravilo je predložio Savet za kvalitet životne sredine, odeljenje Bele kuće koje je saopštilo da će izmene procesa pregleda NEPA ubrzati usvajanje čiste energije u SAD, dok će istovremeno ojačati zaštitu zajednica podsticanjem ranijih komentara javnosti o projektima.

NEPA je temeljni zakon o životnoj sredini koji zahteva ekološke preglede za velike projekte i čest je fokus sudskih sporova koji mogu odložiti projekte godinama.

Bela kuća je saopštila da će predloženo pravilo „u potpunosti primeniti i nadovezati se na novu efikasnost izdavanja dozvola“ koju je uputio Kongres u ovogodišnjem zakonu o gornjoj granici duga.

Pravilo bi se zasnivalo na početnom radu na reformi NEPA procesa koji je završen prošle godine, kada je Bela kuća poništila reviziju procesa od strane Trampove administracije. Prošlogodišnje promene zahtevale su od saveznih agencija da razmotre „direktne“, „indirektne“ i „kumulativne“ uticaje predloženih projekata ili akcija, uključujući potpunu procenu uticaja na klimu.

Savetnik Bele kuće za klimu Džon Podesta rekao je novinarima na telekonferenciji u četvrtak da je zemlji potrebno 60 odsto više prenosa do 2030. kako bi održala na putu da ispuni ciljeve o čistoj energiji i infrastrukturi predsednika Džoa Bajdena.

Proces izdavanja dozvola trenutno „muti kašnjenja“, rekao je Podesta, dodajući da će reforme pomoći. Ali poslanici i dalje moraju da usvoje temeljnije reforme, rekao je on.

Republikanski senator Kevin Cramer, član Senatskog komiteta za životnu sredinu i javne radove, uzvratio je da bi promene samo olakšale aktivistima za zaštitu životne sredine „da se vežu i razvlače skupe parnice“.

Ben Jealous, izvršni direktor Kluba Sijera, rekao je u saopštenju da će reforme omogućiti izgradnju projekata čiste energije „bez žrtvovanja zajednica ili gumiranja više fosilnih goriva“.

Predloženo pravilo sada mora da prođe kroz period javnog razmatranja pre nego što Bela kuća može da finalizuje odobrenje.