Požar na brodu sa skoro 3.000 automobila gori u Severnom moru, a jedan član posade je poginuo

Požar na brodu sa skoro 3.000 automobila gori u Severnom moru, a jedan član posade je poginuo

Požar na teretnom brodu koji je prevozio skoro 3.000 automobila gorio je van kontrole u ​​sredu u Severnom moru, a holandska obalska straža je saopštila da je jedan član posade poginuo, a drugi povređeni i da se radi na spasavanju. posuda od potonuća.

Čamci i helikopteri su korišćeni da se 23 člana posade izvuku sa broda nakon što su bezuspešno pokušali da ugase požar, navodi se u saopštenju obalske straže.

„Trenutno je na licu mesta mnogo brodova koji prate situaciju i vide kako da se vatra stavi pod kontrolu“, rekla je portparolka obalske straže Lea Versteeg u telefonskom intervjuu za Asošijeted pres.

„Ali sve zavisi od vremena i oštećenja na plovilu. Tako da trenutno radimo na tome da vidimo kako da osiguramo da će se … desiti najmanje loša situacija.“

Upitan da li je moguće da bi brod mogao potonuti, Versteeg je rekao: „To je scenario koji uzimamo u obzir i pripremamo se za sve scenarije.

Autoput Fremantle plovio je od nemačke luke Bremen do Port Saida u Egiptu kada se zapalio oko 27 kilometara (17 milja) severno od holandskog ostrva Ameland.

Uzrok požara nije odmah poznat, a nije jasno ni kako je došlo do smrti člana posade.

„Prevozi automobile, 2.857, od kojih je 25 električnih automobila, što je dodatno otežavalo požar. Nije lako držati takvu vatru pod kontrolom, a čak ni u takvom plovilu nije lako“, rekao je Versteeg.

Slike snimljene sa obale pokazale su dugu perjanicu sivog dima kako lebdi iznad mora sa pogođenog broda.

Jedan vučni brod je uspeo da uspostavi vezu sa teretnim brodom da ga zadrži na mestu.

„Nadamo se da će vatra biti pod kontrolom ili da će se ugasiti i da možemo da prebacimo brod na bezbednu lokaciju“, rekao je Versteeg. „Ali sve je neizvesno šta će se sada dogoditi.“

Vlasti u Nemačkoj su takođe bile u pripravnosti, javila je nemačka novinska agencija dpa.

„Pratimo situaciju“, rekao je portparol nemačke komande za katastrofe na moru u gradu Kukshavenu na severu, dodajući da su oni ponudili podršku holandskim vlastima. On je rekao da su spasilački brodovi i operativne grupe spremne da pomognu ako bude potrebno, ali da nije doneta odluka o tome da li da ih pošalju.