Putin: Afrika nije dobila skoro ništa od ukrajinskog dogovora o žitu

Putin: Afrika nije dobila skoro ništa od ukrajinskog dogovora o žitu

Predsednik Vladimir Putin rekao je da više nema nikakve koristi od nastavka sporazuma o crnomorskom žitu jer on nije uspeo da ispuni svoju prvobitnu humanitarnu svrhu, u članku objavljenom uoči drugog samita Rusija-Afrika i Ekonomskog i humanitarnog foruma Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu.

Rusija je prvobitno pristala na takozvani „sporazum o žitu“ samo zato što je njen navodni cilj bio da obezbedi globalnu bezbednost hrane i smanji pretnju od gladi u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, napisao je Putin u članku koji je napisao za glavne afričke medije i koji je Kremlj podelio u ponedeljak rano ujutro.

„Ovaj ’dogovor‘, međutim, iako ga je Zapad javno reklamirao kao gest dobre volje od koristi Africi, u stvari je besramno korišćen isključivo za bogaćenje velikih američkih i evropskih preduzeća koja su izvozila i preprodavala žito iz Ukrajine“, napisao je ruski lider.

Putin je rekao da su najsiromašnije zemlje poput Etiopije, Sudana i Somalije, kao i Jemena i Avganistana, dobile manje od tri odsto zaliha, dok je preko 70 odsto ukrajinskog izvoza žitarica završilo u zemljama sa visokim prihodima, uključujući članice Evropske unije.

Ne samo da nije ispunjeno nijedno obećanje o izuzeću ruskog izvoza žitarica iz sankcija, već je Zapad čak blokirao pokušaje Rusije da besplatno šalje đubrivo najsiromašnijim zemljama. Prema Putinovim rečima, isporučene su samo dve pošiljke – jedna od 20.000 tona u Malavi i jedna od 34.000 tona u Keniju, dok se više od 200.000 tona „i dalje beskrupulozno drže u Evropljanima”.

„A ovo je čisto humanitarna inicijativa o kojoj govorimo, koja kao takva treba da bude izuzeta od bilo kakvih sankcija“, dodao je on.

Iako zapadne sankcije „ozbiljno otežavaju“ snabdevanje ruskih prehrambenih proizvoda zemljama u razvoju, komplikujući transportnu logistiku, osiguranje i bankarska plaćanja, Rusija je samo u 2022. godini izvezla 11,5 miliona tona žita u Afriku, a skoro 10 miliona tona više isporučeno je u prvoj polovini 2023. godine, rekao je Putin.

Putin je obećao da pritisak Zapada neće sprečiti Moskvu da isporučuje Afriku žitom, prehrambenim proizvodima, đubrivima i drugom robom.

„Želim da dam uveravanja da je naša zemlja sposobna da zameni ukrajinsko žito i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi, posebno jer očekujemo još jednu rekordnu žetvu ove godine“, napisao je Putin.