Rusija pokreće krivičnu istragu o smrti novinara u Ukrajini

Rusija pokreće krivičnu istragu o smrti novinara u Ukrajini

Ruski istražni komitet saopštio je u nedelju da je pokrenuo krivičnu istragu o ubistvu ruskog ratnog izveštača, incidentu za koji je ministarstvo odbrane zemlje ranije okrivilo ukrajinsku upotrebu kasetne municije, piše Rojters.

Komitet je na svom sajtu naveo da su „naoružane ukrajinske formacije gađale i namerno pucale na grupu ruskih novinara“ koji rade u blizini Pjatihatke, u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine.

Nije precizirano koja vrsta oružja ili municije je korišćena, ali je rekao da je ubijen Rostislav Žuravljov, novinar državne novinske agencije RIA.

U saopštenju se navodi da su povređeni njegov kolega iz RIA i novinar Konstantin Mihalčevski, kao i dvoje zaposlenih u novinama Izvestija, Roman Polšakov i Dmitrij Šikov.

„U okviru istrage, istražitelji će utvrditi sve okolnosti zločina nad predstavnicima medija, kao i umešanima“, navodi se u saopštenju.

U njemu se navodi da predsednik komiteta nominuje Žuravljeva, „jednog od onih novinara koji su uvek branili i obaveštavali istinu,“ za medalju.

Ukrajina, koja je ovog meseca dobila zalihe kasetne municije iz Sjedinjenih Država, obećala je da će je koristiti samo za uklanjanje koncentracije neprijateljskih vojnika.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri detalje incidenta. Obe strane su koristile kasetnu municiju tokom 17-mesečne invazije Rusije na Ukrajinu.

Municiju su zabranjene u mnogim zemljama jer pada gelerima na širokom području i predstavlja opasnost za civile. Neke bombe obično ne eksplodiraju odmah, ali mogu eksplodirati godinama kasnije.