Tramp će se suočiti sa suđenjem pre izbora

Tramp će se suočiti sa suđenjem pre izbora

Bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu će se suditi po optužbama za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima u maju 2024, navodi se u sudskom nalogu izdatom u petak. Taj datum gura sudske rasprave duboko u trku za predsednika SAD 2024.

Američki okružni sudija Aileen Cannon naložila je da suđenje počne 24. maja. Pretpretresno ročište u Trampovom slučaju biće održano 14. maja. Datumi su zakazani nakon većine državnih predizbornih izbora koji bi trebalo da budu završeni do sredine maja, prenose američki mediji. Očekuje se da će Nebraska, Merilend i Zapadna Virdžinija održati svoje prvenstvene glasove 14. maja, navodi CNN. Oregon će to učiniti nedelju dana kasnije, a nekoliko država, uključujući Nju Džersi, glasaće 4. juna, dodaje mreža.

Kako prenosi AP, republikanski predsednički kandidat bi mogao biti već jasan do trenutka kada Tramp treba da stigne pred sud, iako bi zvanična nominacija bila obavljena tek na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u julu 2024.

Pre dve nedelje, Trampovi advokati tražili su da se njegovo suđenje odloži do predsedničkih izbora 2024. Tužioci su takođe zatražili odlaganje od četiri meseca i pozvali da se suđenje pomeri za decembar 2023. godine.

Kenon je u petak presudio da je „predloženi raspored Vlade netipično ubrzan i nedosledan sa obezbeđivanjem pravičnog suđenja“, dodajući da je količina dokaza koja treba da se ispita u ovom slučaju „obimna i da će se verovatno povećavati u normalnom toku kako se suđenje približava“.

„Sud smatra da interesi pravde kojima se služi ovaj nastavak nadmašuju najbolji interes javnosti i optuženih u brzom suđenju“, dodala je ona.

Trampova kampanja je tu odluku već pozdravila kao „veliki zastoj u krstaškom ratu DOJ-a da uskrati predsedniku Trampu pravičan pravni proces“. „Obimni raspored“ bi omogućio Trampu i njegovom pravnom timu da „nastave da se bore sa ovom praznom prevarom“, dodaje se.

Tužioci nisu komentarisali odluku.

Tramp se prošlog meseca izjasnio da nije kriv po 37 tačaka krivičnih dela u vezi sa njegovim navodnim nepravilnim rukovanjem poverljivim dokumentima nakon njegovog odlaska iz Bele kuće. FBI je pronašao više od 300 dokumenata, uključujući i tokom kontroverzne racije na Trampovo imanje Mar-a-Lago prošlog avgusta. Oni su navodno uključivali poverljivi materijal nacionalne bezbednosti koji se odnosi na nuklearne tajne i odbrambene sposobnosti zemlje.

Tramp je više puta tvrdio da ima „svako pravo“ da zadrži dokumente u pitanju. On je ranije za Foks njuz rekao da nije imao vremena da ih vrati na pitanje federalnih zvaničnika.

Prema optužnici, Tramp je udvostručio prednost u odnosu na njegovog najbližeg rivala za republikansku nominaciju 2024, guvernera Floride Rona DeSantisa. Bivši američki predsednik je takođe glasao ispred aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.