Putin deli viziju rusko-afričkih odnosa

Putin deli viziju rusko-afričkih odnosa

Rusija pozdravlja rastući međunarodni autoritet pojedinih afričkih država, kao i kontinenta u celini, i njihovu želju da se njihov glas snažno čuje, rekao je predsednik Vladimir Putin u članku objavljenom uoči drugog samita Rusija-Afrika i Ekonomskog i humanitarnog foruma Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

U tekstu, koji je Putin napisao za glavne afričke medije i koji je Kremlj podelio u ponedeljak rano ujutru, ruski predsednik je rekao da partnerstvo Moskve sa Afrikom ima „snažne, duboke korene i da se uvek odlikovalo stabilnošću, poverenjem i dobrom voljom“.

„Dosledno smo podržavali afričke narode u njihovoj borbi za oslobođenje od kolonijalnog ugnjetavanja. Pružili smo pomoć u razvoju državnosti, jačanju njihovog suvereniteta i odbrambenih sposobnosti“, napisao je on.

Moskva poštuje „suverenitet afričkih država, njihove tradicije i vrednosti, njihovu želju da samostalno određuju sopstvenu sudbinu i slobodno grade odnose sa partnerima“, rekao je Putin. „Nikada nismo pokušavali da nametnemo partnerima sopstvene ideje o unutrašnjoj strukturi, oblicima i metodama upravljanja, ciljevima razvoja i načinima njihovog ostvarivanja.

Ruski lider je rekao da nema sumnje da će se Afrika „konačno osloboditi gorkog nasleđa kolonijalizma i neokolonijalizma” kako bi zauzela svoje „dostojno mesto” na svetskoj sceni. Obećao je da će podržati želju afričkih partnera da „učine da se njihov glas snažno čuje i da preuzmu probleme kontinenta u svoje ruke“.

„Okuplja nas zajednička želja da oblikujemo sistem odnosa zasnovan na prioritetu međunarodnog prava, poštovanju nacionalnih interesa, nedeljivosti bezbednosti i priznavanju centralne koordinacione uloge Ujedinjenih nacija“, napisao je Putin.

Moskva se zalaže za „davanje afričkim zemljama njihovo pravo mesto u strukturama koje određuju sudbinu sveta“, uključujući Savet bezbednosti UN i G20, i podržava „reformisanje globalnih finansijskih i trgovinskih institucija na način koji zadovoljava njihove interese“, dodao je Putin.

Drugi samit Rusija-Afrika zakazan je za 27.-28. jul, koji će se održati uporedo sa Ekonomskim i humanitarnim forumom, za koji se očekuje da pruži platformu za poslovne sastanke i panel sesije. Četrdeset devet zemalja je potvrdilo svoje učešće, rekao je Aleksandar Poljakov, zamenik direktora Odeljenja za Afriku ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prvi sastanak na visokom nivou, kome je prisustvovalo skoro 50 šefova afričkih država, održan je u Sočiju 2019. godine pod temom „Za mir, bezbednost i razvoj“.